Unesco huolestui somen vaikutuksista tyttöjen hyvinvointiin – Kielteiset sukupuolinormit tekevät teknologia-alasta yhä miesvaltaisemman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unesco huolestui somen vaikutuksista tyttöjen hyvinvointiin – Kielteiset sukupuolinormit tekevät teknologia-alasta yhä miesvaltaisemman

Naisia on edelleenkin vähemmistö teknologia-alan työntekijöistä. Se tarkoittaa, etteivät he ole myöskään mukana suunnittelemassa digiteknologiaa, joka altistaa heidät sukupuolistereotypioille, varoittaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö.

Älypuhelin kädessä.

Unesco on huolissaan sosiaalisen median vaikutuksista tyttöjen opiskeluun. Kuva: Erik Lucatero / Pixabay.

Sosiaalinen media vahvistaa sukupuolistereotypioita ja vaikuttaa kielteisesti erityisesti tyttöjen hyvinvointiin, oppimiseen ja uravalintoihin, varoittaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco tuoreessa, sukupuolta ja koulutusta käsittelevässä raportissaan.

Raportin mukaan algoritmivetoinen, kuvapohjainen sisältö etenkin sosiaalisessa mediassa voi altistaa tytöt materiaalille, joka ”glorifioi epäterveellistä käyttäytymistä tai epärealistisia vartalostandardeja”. Lisäksi sosiaalinen media voi vaikeuttaa myös keskittymistä opiskeluun.

”On yhä enemmän todisteita siitä, että lisääntynyt altistuminen sosiaaliselle medialle on yhteydessä mielenterveysongelmiin, syömishäiriöihin ja moniin muihin ongelmiin, ja se ohjaa ja ehdollistaa somen käyttäjien, etenkin tyttöjen, huomiota pois koulutuksesta, mikä taas vaikuttaa heidän akateemisiin saavutuksiinsa”, sanoo raporttitiimin analyytikko Anna D’Addio YK:n uutiskeskuksen sivuilla

Unesco siteeraa esimerkiksi Facebookin tekemää tutkimusta, jonka mukaan 32 prosenttia teinitytöistä sanoi, että kun he tuntevat olonsa huonoksi kehossaan, Instagram huonontaa sitä vielä lisää.

Unesco on huolissaan myös kyberkiusaamisesta. OECD-maissa tehdyn tutkimuksen mukaan 12 prosenttia 15-vuotiaista tytöistä ja kahdeksan prosenttia pojista on kokenut kyberkiusaamista.

Unesco pelkää kierrettä, jossa tytöt altistuvat kielteisille sukupuolinormeille ja ohjautuvat muille aloille kuin luonnontieteisiin, teknologiaan, insinööritieteisiin ja matematiikkaan. Jos taas tytöt eivät päädy näille aloille, he eivät saa myöskään mahdollisuutta olla mukana muokkaamassa niitä teknologisia välineitä, jotka altistavat heidät stereotypioille, se huomauttaa.

Vain 35 prosenttia korkea-asteen opiskelijoista näillä aloilla on naisia, eikä luku ole muuttunut kymmeneen vuoteen. Esimerkiksi tekoälysektorin työntekijöistä vain 26 prosenttia on naisia Digitaalista muutosta johtavat siis miehet, raportissa todetaan.

Raportti peräänkuuluttaa investointeja media- ja informaatiolukutaitoon sekä digitaalisten alustojen sääntelyyn. Vaikka kahdella kolmasosalla maista on käytössään toimintamalli, jonka tarkoituksena on tukea teknologia-aloja, vain puolet niistä tukee erityisesti tyttöjä ja naisia. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia