Unicef: 24 miljoonan lapsen terveys vaarassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa
Nälkä, terveyspalveluiden sekä puhtaan veden puute uhkaavat miljoonia lapsia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Eniten vaarassa olevia lapsia on Jemenissä.
Unicef on huolissaan muun muassa Gazan lapsista. Kuvassa koulutyttöjä vuonna 2014. Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0.
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktit ovat asettaneet 24 miljoonan lapsen terveyden vaaraan Jemenissä, Syyriassa, Gazassa, Irakissa, Libyassa ja Sudanissa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.
Konfliktien seurauksena maiden vesi- ja sanitaatiojärjestelmät ovat heikentyneet, mikä levittää tauteja. Samaan aikaan terveyspalveluita ja ruokaa ei ole riittävästi.
”Väkivalta heikentää terveysjärjestelmiä konfliktimaissa ja uhkaa lasten selviytymistä. Pommien, luotien ja räjähdysten lisäksi lukemattomat lapset kuolevat hiljaisuudessa tauteihin, jotka olisi helposti estettävissä ja hoidettavissa”, sanoo Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere tiedotteessa.
Pahin tilanne on Jemenissä, jossa 9,6 miljoonaa lasta tarvitsee apua kaksi vuotta kestäneen sisällissodan seurauksena. Saastunut vesi ja keräämättä jääneet roskat ovat aiheuttaneet maassa koleraepidemian, johon on kuollut satoja ihmisiä. Akuutti aliravitsemus on lapsilla yleistä.
Syyriassa taas avuntarpeessa on 5,8 miljoonaa lasta. Heistä yli kaksi miljoonaa elää alueilla, joille ei saada välitettyä lainkaan humanitaarista apua tai vain vähän. Unicef on huolissaan myös Israelin saartamasta Gazasta, jossa sähkökatkot ovat johtaneet vesipulaan. Monet sairaalat pystyvät enää tarjoamaan vain välttämättömimmät palvelut.
”Kun lapset eivät saa terveydenhuoltoa tai parempaa ravitsemusta, kun he juovat saastunutta vettä ja elävät jätteiden keskellä ilman sanitaatiota, he sairastuvat ja jotkut kuolevat. Hengenvaaralliseen tautiin on vain vähän matkaa, etenkin, kun humanitaarista apua ei saa", Cappelaere sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia