Uutiset Koulutus kehitysmaissa
Unicef: Konflikti estää yli 600 000 lapsen koulunkäynnin Kamerunissa – ”Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”
Kieliryhmien väliset kiistat ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin Kamerunissa, jossa toista miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista apua.
Kamerunin lippu liehuu YK:n päämajan edustalla New Yorkissa. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.
Noin 1,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua Kamerunin lounais- ja luoteisosissa käynnissä olevan kieliryhmien välisen konfliktin vuoksi, arvioi YK:n lastenjärjestö Unicef.
Noin puolet apua tarvitsevista on lapsia. Erityisen suuri huolenaihe on koulutus. Yli 600 000 lasta ei pääse kouluun, sillä kouluihin on hyökätty ja aseelliset ryhmät ovat estäneet koulunkäyntiä.
”Kriisillä on ollut tuhoisat vaikutukset lasten oikeuteen saada koulutusta. Monet lapset eivät ole astuneet luokkahuoneeseen kolmeen vuoteen”, kertoi Unicefin edustaja Toby Fricker viime viikolla lehdistötilaisuudessa.
Yli 80 prosenttia Kamerunin englanninkielisen alueen kouluista on suljettu. Ainakin 74 on tuhottu kokonaan. Koteihin ja kouluihin on hyökätty, hyökkääjät ovat käyttäneet seksuaalista väkivaltaa ja värvänneet lapsia aseellisiin ryhmittymiin. Viime vuodesta alkaen yli 300 opettajaa ja oppilasta on kidnapattu mutta vapautettu sen jälkeen.
Unicef kertoo toimittaneensa viimeisen vuoden aikana apua lähes 140 000 lapselle. Humanitaarista apua on kuitenkin vaikea saada perille, sillä aseelliset ryhmittymät määräävät ”aavekaupunkipäiviä”, jolloin ulkona ei saa liikkua.
Kamerunin konflikti kärjistyi vuonna 2016, kun englanninkielisen alueen asukkaat ryhtyivät protestoimaan kokemaansa syrjintää. Turvallisuusjoukkojen kova reaktio on johtanut laajaan väkivaltaan ja aseellisten oppositioryhmittymien syntyyn.
Kriisin tausta liittyy Kamerunin siirtomaahistoriaan. Maa jaettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ranskan ja Britannian kesken.
Noin 450 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Kamerunin sisällä. Norjan pakolaisneuvosto nimesi kesäkuussa Kamerunin kriisin maailman unohdetuimmaksi pakolaiskriisiksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia