Unicef: Koulujen sulkeminen kolminkertaistunut Länsi- ja Keski-Afrikassa vuoden aikana – Taustalla hyökkäykset koulujärjestelmää vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Koulujen sulkeminen kolminkertaistunut Länsi- ja Keski-Afrikassa vuoden aikana – Taustalla hyökkäykset koulujärjestelmää vastaan

Kouluja käytetään aseellisten ryhmien tukikohtina. Ääriryhmät pitävät niitä myös ”länsimaisen” kasvatuksen tyyssijana.

Koululaisia pulpettien ääressä

Koululaisia luokkahuoneessa Gaossa Malissa vuonna 2014. Kuva: Marco Dormino / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Opiskelijat, opettajat ja koulut joutuvat tarkoituksellisten hyökkäysten kohteeksi Länsi- ja Keski-Afrikassa yhä useammin. Se on johtanut siihen, että viimeisen vuoden aikana koulujen sulkeminen on kolminkertaistunut ja lähes kaksi miljoonaa lasta on jäänyt ilman koulutusta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Sen julkaisemien tilastojen mukaan turvattomuuden seurauksena kesäkuuhun mennessä yhteensä 9 272 koulua oli suljettu Burkina Fasossa, Kamerunissa, Tšadissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Malissa, Nigerissä ja Nigeriassa.

Määrä on kolme kertaa enemmän kuin vuoden 2017 lopussa.

Burkina Fasossa, Nigerissä ja Malissa koulujen sulkeminen on peräti kuusinkertaistunut hyökkäysten ja väkivaltauhkauksien takia.

Alueella on käynnissä sisäisiä konflikteja ja ääriliikkeet toimivat esimerkiksi Malissa ja Nigeriassa. Unicefin mukaan syynä kouluhyökkäykseen onkin usein halu hyökätä tarkoituksella ”länsimaista” koulutusjärjestelmää ja tyttöjen koulutusta vastaan.

Lisäksi kouluja käytetään aseellisten ryhmien tukikohtina.

Koulutuksen puute vaarantaa lasten tulevaisuuden ja se lisää myös monia muita heihin kohdistuvia riskejä, kuten värväämistä ääriliikkeisiin ja naittamista, Unicef muistuttaa.

”Jos lapsi ei ole koulussa ja elää köyhyydessä ilman riittävää tietoa, häntä voidaan myös riistää helposti”, sanoi Unicefin hyvän tahdon lähettiläs Muzoon Almellehan YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Unicefin mukaan yhteensä 40 miljoonaa 6–14-vuotiasta Keski- ja Länsi-Afrikassa ei käy koulua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia