Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”
Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Budapestissa marssittiin Pride-kulkueessa vuonna 2015. Kuva: Justin van Dyke / CC BY 2.0.
Unkarin parlamentti hyväksyi eilen lakimuutoksen, joka estää trans- ja intersukupuolisten ihmisten juridisen sukupuolen muuttamisen.
Henkilörekisterilakiin tehdyn muutoksen mukaan ihmisen sukupuoli on pysyvästi se, jonka lääkäri on kirjannut henkilön tietoihin syntymässä. Transsukupuoliset ja intersukupuoliset eivät siis voi enää hakea muutosta sukupuolimerkintäänsä identiteettiään vastaavaksi, vaan merkintä jää esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Myöskään nimenmuutos omaa identiteettiä vastaavaksi ei ole enää mahdollinen.
Päätöstä on kritisoitu rajusti sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
”Päätös työntää Unkarin takaisin kohti pimeää keskiaikaa ja talloo trans- ja intersukupuolisten ihmisten oikeuksia. Se ei vain altista heitä lisäsyrjinnälle vaan myös syventää jo valmiiksi suvaitsematonta ja vihamielistä ympäristöä”, sanoo Amnestyn tutkija Krisztina Tamás-Sáróy tiedotteessa.
Myös monet europarlamentaarikot ja YK:n ihmisoikeusasiantuntijat kritisoivat lakiesitystä jo etukäteen.
”Kaikilla on oikeus tulla tunnustetuksi henkilönä lain edessä, myös ihmiset, joilla on moninainen sukupuoli-identiteetti. Aloite kiistäisi transihmisten ja sukupuoleltaan moninaisten olemassaolon Unkarissa ja vaikuttaisi heihin kielteisesti lähes kaikilla elämänalueilla”, varoitti YK:n seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan syrjinnän vastainen riippumaton asiantuntija Víctor Madrigal-Borloz huhtikuussa.
Aiemmin myös maan oma perustuslakituomioistuin on linjannut, että nimen ja sukupuolen muuttaminen on perusoikeus, muistuttaa paikallinen hlbti-järjestö Háttér Society.
Unkarissa tarvitaan usein henkilöllisyystodistusta arkipäivän tilanteissa, ja muutos käytännössä tarkoittaa, että trans- ja intersukupuoliset joutuvat tulemaan kaapista jatkuvasti tuntemattomien edessä, kertoi transsukupuolinen Ivett Ördög The Guardian -lehdelle.
Unkari on alkanut suosia konservatiivisia arvoja pääministeri Viktor Orbánin ja hänen Fidesz-puolueensa noustua valtaan vuonna 2010. Sukupuolen juridiset tunnustamiset ovat olleet käytännössä jäissä viimeiset pari vuotta, ja asia on viety Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Hiljattain Unkari kieltäytyi myös ratifioimasta Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista yleissopimusta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia