Urheilukisoja isännöivä Azerbaidžan ei päästä ihmisoikeusjärjestöä maahan
Maan ihmisoikeustilannetta kritisoinut Amnesty International ei pääse julkaisemaan sananvapauden ja kansalaisyhteiskunnan tilaa arvioivaa raporttiaan Bakussa.
Azerbaidžanin hallitus on ilmoittanut, että ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ei voi saapua tänään maan pääkaupunkiin Bakuun julkaisemaan maan kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden tilaa käsittelevää raporttiaan.
Maan hallitus ilmoitti, että vierailu siirretään myöhempään ajankohtaan eikä maa voi ottaa Amnestyn delegaatiota vastaan juuri nyt.
Azerbaidžanissa alkavat perjantaina ensimmäiset yleiseurooppalaiset urheilukisat, joihin odotetaan 6 000:ta osallistujaa ympäri Euroopan. Maa on niiden lähestyessä kiihdyttänyt toisinajattelijoiden vainoamista, mitä Amnesty on jo aiemmin kritisoinut.
"Raporttimme käsittelee kriittisten äänten systemaattista vaientamista Euroopan kisojen alla. On ironista, että Azerbaidžan kieltää kansainvälisen delegaatiomme pääsyn Bakuun juuri nyt. Viranomaisten toiminta vain korostaa heidän epätoivoista yritystään vaientaa kritiikkiä Euroopan kisojen ympärillä", Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo järjestön tiedotteessa.
Amnestyn mukaan viimeisen vuoden aikana Azerbaidžan on kiihdyttänyt toisinajattelijoihin kohdistuvia iskuja. Toimittajien, ihmisoikeuspuolustajien, oppositiopoliitikkojen ja nuorten demokratia-aktiivien työtä on häiritty, ja monia on pidätetty, vangittu ja kidutettu. Pidätettyjen joukkoon kuuluu muun muassa kisojen boikotointia vaatinut aktivisti Leyla Yunus.
Osa aktivisteista on paennut maasta, osaa syytetään tekaistujen syytteiden nojalla. Itsenäistä mediaa ei käytännössä ole.
Kansalaisyhteiskunnan systemaattinen hajottaminen onkin murentanut toiveet siitä, että kisoilla olisi positiivisia vaikutuksia maan ihmisoikeustilanteeseen, Amnesty toteaa.
"Nämä kisat eivät edistä Kansainvälisen Olympiakomitean peruskirjan suojaamia arvoja, kuten lehdistönvapautta ja ihmisarvoa. Kisojen järjestäminen Azerbaidžanissa rohkaisee sortohallituksia ympäri maailmaa näkemään isot urheilutapahtumat tapana saada kansainvälistä mainetta ja kunnioitusta", Johansson sanoo.
Hänen mukaansa kisat tarjoavat mahdollisuuden vaatia maan hallitukselta uudistuksia, mutta siinä Euroopan olympiakomitea ja kansainvälinen yhteisö eivät ole onnistuneet.
Myös Suomen olympiakomitea lähettää kisoihin urheilijoita. Komitean edustaja sanoi maaliskuussa maailma.netille, että maan ihmisoikeustilanne on aiheuttanut pohdintaa, mutta suoraan siihen ei oteta kantaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia