Uusi tutkimus: Lähes kolmannes maailman naisista on kokenut väkivaltaa, ja se alkaa huolestuttavan aikaisin – ”Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei voi pysäyttää rokotteella” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi tutkimus: Lähes kolmannes maailman naisista on kokenut väkivaltaa, ja se alkaa huolestuttavan aikaisin – ”Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei voi pysäyttää rokotteella”

Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole juurikaan vähentynyt, selviää WHO:n raportista. Euroopan alueista eniten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on Pohjois-Euroopassa.

Oransseja lappuja roikkumassa pyykkipojalla narulla, teksteissä vastustetaan väkivaltaa

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women järjestää vuosittain naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen Oranssit päivät -kampanjan. Kuva Marokosta vuodelta 2017. Kuva: Younes El Moumine / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 736 miljoonaa naista on kokenut kumppaninsa taholta fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai seksuaalista väkivaltaa, jonka tekijänä on joku muu kuin kumppani.
Tämä selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) tuoreista tilastoista, jotka perustuvat vuosina 2000–2018 kerättyyn maakohtaiseen dataan.

Raportti päivittää aiempia arvioita, jotka olivat vuodelta 2013. Näyttää kuitenkin siltä, että naisiin kohdistuva väkivalta ei ole juurikaan vähentynyt: noin 30 prosenttia naisista on kokenut väkivaltaa, raportista selviää.

”Toisin kuin koronaa, väkivaltaa naisia kohtaan ei voi pysäyttää rokotteella. Voimme taistella sitä vastaan vain syvällisillä ja pysyvillä toimilla”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Raportissa ei ole tietoja koronapandemian ajalta, mutta sen uskotaan lisänneen väkivaltaa. Monissa maissa on aiemmin kerrottu esimerkiksi apulinjoille soittamisen lisääntymisestä pandemian aikana.

Raportin mukaan väkivalta naisia kohtaan alkaa hälyttävän aikaisin. Neljäsosa nuorista parisuhteessa olevista naisista on jo kokenut väkivaltaa parinkympin puolivälissä.

Yleisin naisiin kohdistuvan väkivallan muoto on kumppanin harjoittama väkivalta. Noin kuusi prosenttia seksuaalista väkivaltaa kokeneista kertoo, että tekijä on ollut joku muu kuin kumppani. Todellinen määrä on kuitenkin luultavasti suurempi.

Väkivalta vaikuttaa eniten matalan tulotason ja alemman keskitulotason maissa eläviin naisiin. Heistä noin 37 prosenttia on kokenut väkivaltaa. Pahin tilanne on Oseaniassa, Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Vähiten väkivaltaa on Euroopassa sekä Itä-, Keski- ja Kaakkois-Aasiassa. Euroopan sisällä vakavin tilanne on Pohjois-Euroopassa, jossa väkivaltaa on kokenut 23 prosenttia naisista.

Suomen tilasto noudattaa Pohjois-Euroopan keskiarvoa: 23 prosenttia 15–49-vuotiaista naisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana, 8 prosenttia viimeisen vuoden sisällä.

Väkivallan ehkäisy vaatii systemaattista taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon puuttumista, raportissa todetaan. Keinoiksi suositellaan vahvaa tasa-arvopolitiikkaa aina lastenhoidosta ja palkkatasa-arvosta sekä lakien säätämisestä. Terveysjärjestelmän pitää pystyä auttamaan uhreja ja koulutuksen pitää haastaa syrjivät asenteet.

”On välittömästi vähennettämä aiheen ympärillä olevaa stigmaa, koulutettava terveydenhuollon ammattilaiset haastattelemaan väkivaltaa kokeneita myötätunnolla ja romutettava sukupuolten epätasa-arvon perusta”, sanoo WHO:n edustaja Claudia Garcia-Moreno tiedotteessa.

Täsmennys: Lisätty Suomen kohdalle sana ”Pohjois-Euroopan” pelkän ”Euroopan” tilalle 22.3.2021.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia