Uusi tutkimus: Yli kolmannes ihmisen aiheuttamista päästöistä tulee ruokajärjestelmistä – Tuotantovaihe on suurin syypää, kylmäsäilytyksellä on ”turboahdettu” vaikutus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi tutkimus: Yli kolmannes ihmisen aiheuttamista päästöistä tulee ruokajärjestelmistä – Tuotantovaihe on suurin syypää, kylmäsäilytyksellä on ”turboahdettu” vaikutus

Tuoreen tutkimuksen mukaan eniten kasvihuonekaasupäästöjä tulee Kiinan, Indonesian, Yhdysvaltain, Brasilian, EU:n ja Intian ruokajärjestelmistä.

Elintarvikepakkauksia supermarketin hyllyillä.

Ruokajärjestelmä tuottaa yli kolmanneksen ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä, selviää tutkimuksesta. Kuva: Danny Nicholson / CC BY-ND 2.0.

Noin 34 prosenttia ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä johtuu siitä, miten ruokaa tuotetaan, käsitellään ja pakataan – siis ruokajärjestelmistä, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan globaali ruokajärjestelmä tuotti vuonna 2015 yhteensä noin 18 miljardia hiilidioksidiekvivalenttitonnia kasvihuonekaasupäästöjä.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aiemmin arvioinut, että määrä voisi olla 11–19 miljardia tonnia.

Tutkimuksen ovat tehneet YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) sekä Euroopan komission tutkijat. Tutkimuksessa julkaistiin tietokanta, jota voidaan käyttää arvioimaan, miten vaikkapa muutokset kuluttajien käyttäytymisessä tai teknologiassa voisivat vaikuttaa päästöihin.

Eniten päästöjä aiheuttavat tutkimuksen mukaan Kiinan, Indonesian, Yhdysvaltain, Brasilian, EU:n ja Intian ruokajärjestelmät.

Ruokajärjestelmien päästöjen osuus kokonaispäästöistä on pysynyt teollisuusmaissa suhteellisen tasaisena, kehittyvissä maissa se taas on viime vuosina vähentynyt nopeasti, mikä johtuu osittain siitä, että muiden sektorien päästöjen osuus on kasvanut.

Eniten päästöjä syntyy tutkimuksen  mukaan ruuan tuotantovaiheessa. 71 prosenttia ruokajärjestelmien päästöistä tulee maataloudesta, maankäytöstä ja maankäytön muutoksista.

Etenkin metaanilla on suuri merkitys, sillä se aiheuttaa noin 35 prosenttia ruokajärjestelmien kasvihuonekaasupäästöistä. Suurin osa metaanista taas tulee karjankasvatuksesta ja riisinviljelystä.

Tuotantovaiheen jälkeen loput 29 prosenttia päästöistä syntyy myynnistä, kuljetuksesta, kulutuksesta, polttoaineen tuotannosta, jätteenkäsittelystä, teollisista prosesseista ja pakkauksista. Esimerkiksi pakkausten osuus ruokajärjestelmän päästöistä on 5,4 prosenttia, mikä on enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä jakeluketjussa.

Tutkijoiden mukaan globaaleista ruokajärjestelmistä on tulossa energiaintensiivisempiä, mikä näkyy jälleenmyynti-, pakkaus-, kuljetus- ja käsittelysektorin trendeissä. Niiden päästöt kasvavat nopeasti joissakin kehittyvissä maissa.

Teollisuusmaissa taas ruuan kylmäsäilytykseen tarvittavien F-kaasujen vaikutus on ollut  ”turboahdettu”, tutkimuksessa todetaan. Vaikka niiden osuus ruokajärjestelmän kokonaispäästöistä on vain viisi prosenttia, niiden merkitys etenkin jälleenmyynti- ja supermarketsektorin päästöjen kasvussa on merkittävä. Sektorin päästöt ovat nelinkertaistuneet Euroopassa vuodesta 1990 alkaen.

Tutkimus julkaistiin Nature Food -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia