Uusiutuvien tukia lisätty ympäri maailman
Poliittisia tukitoimia uusiutuvalle energialle on lisätty erityisesti nousevissa talouksissa ja kehitysmaissa, arvioi Worldwatch Institute.
Nykyään jo 127 valtiota tukee erilaisin poliittisin toimin uusiutuvien energianlähteiden käyttöä, kun vielä 2000-luvun puolivälissä tukipolitiikkaa harjoitti vain 48 maata, käy ilmi Worldwatch-instituutin analyysista.
Viimeisen vuosikymmenen aikana uusiutuvia tukevien nousevien talouksien ja kehitysmaiden osuus on kaksinkertaistunut. Tukitoimia on otettu käyttöön laajasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Lähi-Idässä.
Laajimmin poliittista sääntelyä on lisätty sähköntuotannossa. Raportin mukaan jo lähes sata valtiota on ottanut käyttöön syöttötariffit. Uusiutuvia energianlähteitä koskevat standardit tai kiintiöt ovat käytössä 76 valtiossa. Tukitoimia on kohdistettu vähemmän lämmitys- ja jäähdytyssektorille sekä kuljetussektorille. Tukien lisäksi uusiutuvien käyttöä pyrittiin edistämään verokannustimilla 66 maassa.
Worldwatch korostaa, että uusiutuvien käyttöönottoon ja poliittisten toimenpiteiden tarpeeseen vaikuttaa merkittävästi myös markkinoiden kehitys. Esimerkiksi aurinkokennojen hinnan romahtaminen on vähentänyt aurinkoenergian tuen tarvetta. Samaan aikaan taloudellinen taantuma uhkaa vähentää tukitoimien määrää ja lisätä esteitä uusiutuvien käytölle, esimerkiksi uusiutuvan energian tuotannon verottamisen muodossa.
Uusiutuvien tuen ja käytön lisääntymisestä huolimatta teollisuuden pääenergialähde on kansainvälisesti edelleen hiili. Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö IEA on kritisoinut sitä, että valtiot eivät ole investoineet uusiutuviin siinä määrin, että ilmaston lämpenemistä pystyttäisiin rajoittamaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia