Väkivaltaa kokeneiden naisten ryhmässä Buenos Airesssa etsitään yhdessä ratkaisuja ongelmiin – ”Joskus naisista saattaa tuntua siltä, että heidän kokemuksensa kotona kuuluvat asiaan”, kertoo psykologi
Argentiinassa kuoli lähisuhdeväkivallan uhrina viime vuonna 251 naista. Buenos Airesin Padre Carlos Mugican kaupunginosassa sijaitsevassa naisten keskuksessa voi saada apua psykologilta tai tehdä rikosilmoituksen kotiväkivallasta. Palvelulle on tarvetta, sillä köyhien asuttamasta kaupunginosasta on vaikea päästä pois.
Katu Buenos Airesin Padre Mugica -kaupunginosassa, joka tunnetaan myös nimellä Villa 31. Kaupunginosaa on yritetty vuodesta 2015 lähtien säännellä ja integroida muuhun kaupunkiin, mutta työ on yhä kesken. Kuva: Daniel Gutman / IPS.
(IPS) -- Padre Carlos Mugican kaupunginosa on kuin oma moottoriteiden ja rautatien saartama kaupunkinsa Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin sisällä. Nyt köyhän ja tiheästi asutun kaupunginosan naiset ovat liittoutuneet vastustamaan väkivaltaa.
”Olen ollut lähisuhdeväkivallan uhri. Täällä huomasin, että monet naiset ovat kokeneet samoja asioita kuin minä”, kertoo kuuden lapsen yksinhuoltajaäiti Graciela.
Gracielasta tuli yksinhuoltajaäiti 18 vuoden iässä, nyt hän huoltaa yksin suurperhettä. Aiemmin hän asui Santa Fessä, mutta menetettyään kätensä työtapaturmassa hän muutti Buenos Airesiin.
”Jotta saan työkyvyttömyyseläkkeeni, minun on asuttava täällä.”
Graciela kertoo entisestä kumppanistaan, joka yritti tappaa ja puukotti häntä useampaan kertaan. Nyt hänellä on poliisilta saatu paniikkinappula, jolla hälyttää viranomaiset paikalle.
Graciela osallistuu joka keskiviikko järjestettävään palaveriin Punto Violetan pienessä huoneistossa, jossa väkivallan uhriksi joutuneet naiset tapaavat toisiaan.
Punto Violeta on muun muassa Argentiinassa käytetty nimi viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhdessä ylläpitämille tiloille, joissa varjellaan ja edistetään naisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.
Padre Carlos Mugicaan eli Villa 31:een, kuten paikalliset sitä ovat perinteisesti kutsuneet, perustettiin Punto Violeta pandemian aikana. Se oli hallituksen vastaus pitkään jatkuneisiin vaatimuksiin naisten keskuksen perustamisesta 40 000 asukkaan kaupunginosaan.
”Keskitämme toiminnan tänne. Väkivalta Villa 31:ssa ei poikkea muiden kaupunginosien vastaavasta, mutta täältä monien naisten on vaikea lähteä”, selittää oikeus- ja turvallisuusministeriön alaisen Women’s Encounter -ohjelman psykologi Carolina Ferro.
Ryhmässä naiset etsivät yhteisiä keinoja selvitä vaikeuksista, kuten köyhyydestä, ahtaasta asumisesta ja kesken jääneistä opinnoista. Naisten jakamia ongelmia ovat myös perheen sisäiset konfliktit ja se, että elämä ylipäätään on jatkuvaa kamppailua.
”Kutsumme viikoittaiseen tapaamisen naapuruston naisia ja pyrimme voimaannuttamaan heitä emotionaalisesti. Joskus naisista saattaa tuntua siltä, että heidän kokemuksensa kotona kuuluvat asiaan”, Carolina Ferro kertoo ja selventää, että tavoitteena on vahvistaa väkivaltaa kokeneiden naisten itsetuntoa.
”Voimaannuttuaan he voivat mennä töihin ja tulla taloudellisesti riippumattomiksi tai palata kouluun. Autamme heitä olemaan oma itsensä.”
Karanteeni herätti huolen
”Kun pandemia alkoi ja liikkumisrajoituksia annettiin, tilanne muuttui pahaksi ja eräät paikalliset naiset muistuttivat, ettemme saa unohtaa pahoinpitelijänsä kanssa kotiin suljettuja naisuhreja”, kertoo Bárbara Bonelli, Buenos Airesin kaupunginhallituksen varaoikeusasiamies ja keskuksen perustamisen primus motor.
Villa 31:n Punto Violetassa tavoitteena on lähestyä ongelmaa kokonaisvaltaisesti, ja eri viikonpäivinä keskuksessa päivystävät eri alojen viranomaiset.
Keskuksessa uhrit voivat tehdä rikosilmoituksen syyttäjäviraston edustajalle tai saada apua psykologilta tai sosiaalityöntekijältä.
”Punto Violeta syntyi olemassa olevaan tarpeeseen. Sanoisin, ettei köyhien kaupunginosien lähisuhdeväkivalta ole erilaista kuin muualla, mutta sitä on lähestyttävä paikallistasolla”, Bonnelli sanoo.
”Naisten on hyvin vaikea poistua kaupunginosastaan, joten valtio ei tavoita heitä. Toivomme, että Punto Violeta edistää heidän integroitumistaan työelämään, koulutukseen, talouteen ja yhteiskuntaan.”
Naismurha joka toinen päivä
Argentiinan korkeimman oikeuden vuodesta 2015 pitämän tilaston mukaan vuonna 2021 Argentiinassa kuoli lähisuhdeväkivallan uhrina 251 naista eli nainen joka 35. tunti.
Tekijä oli tuttu 88 prosentissa tapauksista, ja 39 prosentissa uhri ja murhaaja asuivat yhdessä. Kumppani tai entinen kumppani oli syyllinen 62 prosentissa murhista.
Luvut eivät juuri ole muuttuneet kuudessa vuodessa. Arviolta 20 prosenttia Buenos Airesin naismurhista tehdään köyhien asuttamissa kaupunginosissa.
Vaikeimman koronavuoden 2020 aikana puhelut hätänumeroihin viisinkertaistuivat.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia