Väkivaltakuolemien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Välimeren itäpuolen maissa
Itsemurhat sekä väkivaltaiset kuolemat yleistyvät hurjaa vauhtia Välimeren itäpuolisissa maissa. Esimerkiksi Syyriassa sota ja väkivalta ovat yleisin kuolinsyy.
Väkivaltakuolemat ovat yleistyneet Välimeren itäpuolella sijaitsevissa maissa. Kuvassa hautausmaa Kabulissa Afganistanissa. Kuva: Lauras Eye / CC BY-ND 2.0.
Itsemurhat, murhat ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät Välimeren itäpuolen maissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, käy ilmi laajasta akateemisesta tutkimuksesta. Konfliktit sekä muu väkivalta aiheuttivat sen mukaan alueella yli 200 000 kuolemaa vuonna 2015.
”-- Väkivalta on luomassa lasten ja nuorten aikuisten menetetyn sukupolven. Lähi-idän tulevaisuus on synkkä, ellemme keksi tapaa tuoda alueelle vakautta”, sanoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Ali Mokdad tiedotteessa.
Useista artikkeleista koostuvan tutkimuksen teki Washingtonin yliopistoon kuuluva terveysmittauksen instituutti IHME. Siinä tarkasteltiin 22:ta Aasian, Lähi-idän ja Pohjois- sekä Itä-Afrikan maata, joissa elää yli 600 miljoonaa ihmistä.
Vuonna 2015 lähes 30 000 ihmistä päätyi alueella itsemurhaan ja 35 000 kuoli muuten väkivaltaisen kuoleman. Itsemurhat kasvoivat sata prosenttia ja muut väkivaltakuolemat 152 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Muualla maailmassa oli vastaavana aikana kasvua 19 ja 12 prosenttia, tutkimuksesta selviää.
Sota ja väkivalta olivat vuonna 2015 tärkeimmät kuolinsyyt Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Väkivallan lisäksi myös ei-tarttuvat taudit sekä mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Etenkin mielenterveyden ammattilaisista on huutava pula, tutkimuksessa kerrotaan.
”Viime vuosina monien maiden terveydessä tapahtunut edistys on hidastunut ja useat jo hallinnassa olleet terveysongelmat kehittyvät uudelleen. Tutkimus osoittaa selvästi, että alueen tuleva terveys on vaarassa”, Mokdad sanoo.
Tutkimus julkaistiin International Journal of Public Health -lehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia