Uutiset Hlbti-oikeudet Venäjällä
Venäjän uusi laki kieltää kaiken myönteisen tiedon levittämisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, ja se voi pahentaa maan hiv-epidemiaa, pelkäävät sateenkaarijärjestöt
Hiv-palveluita ajavat järjestöt ovat ajautuneet maan alle Venäjällä jo aiempien lakimuutosten seurauksena. ”Uusi laki on viimeisin naula arkkuun, jossa haudataan hivin ehkäisytoimet haavoittuvien ihmisryhmien parissa”, sanoo hlbtiq-aktiivi Jevgeni Pisemski.
Sateenkaarilipun liehuttelu voi Venäjällä viedä vankilaan. Kuva: Benson Kua / CC BY-SA 2.0 DEED.
(IPS) -- Venäjän presidentin Vladimir Putinin joulukuun alussa hyväksymä laki kieltää “hlbtiq-propagandan” levittämisen. Laki leimaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja voi myös kiihdyttää yhtä maailman pahimmista hiv-epidemioista.
Hlbtiq-kirjainyhdistelmä viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin: homot, lesbot, biseksuaalit/bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit.
Uusi laki kieltää ”ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden” kaikenlaisen edistämisen. Se laajentaa vuonna 2013 säädettyä lakia, joka kieltää homoseksuaalisten suhteiden esittämisen myönteisessä valossa alaikäisille.
Sateenkaariyhteisöjen kanssa työskentelevät ryhmät sanovat, että uusi säädös tekee valistustyöstä laitonta ja sillä voi olla vakavia seurauksia hivin ehkäisyn ja hoidon kannalta.
Puolet ei tiedä tartunnastaan
Lain uskotaan olevan osa Kremlin pyrkimystä tukahduttaa sekä vähemmistöjen että niitä auttavien järjestöjen toimintaa.
”Vuodesta 2014 lähtien Venäjä on tarkoituksella ajanut hiv-palveluja tarjoavien järjestöjen toiminnan maan alle. Uusi laki on viimeisin naula arkkuun, jossa haudataan hivin ehkäisytoimet haavoittuvien ihmisryhmien parissa”, sanoo hlbtiq-aktiivi Jevgeni Pisemski. Hän toimittaa tietoa ja uutisia jakavaa parniplus.comia.
Venäjän hiv-epidemia on Euroopan pahin (pdf). Viime vuosikymmenellä uusia tartuntoja raportoitiin pahimmillaan 80 000–100 000 vuodessa, viimeisten kahden vuoden aikana luku on ollut noin 60 000.
Viralliset lukemat vaihtelevat terveysministeriön 850 000:sta Venäjän kansallisen aids-keskuksen 1,3 miljoonaan. Aids-keskuksen mukaan tapauksia on tosiasiassa huomattavasti enemmän ja puolet hiv-positiivisista on tietämättömiä tartunnastaan.
Etsivä työ painuu maan alle
Mitä enemmän vähemmistöjä leimataan, sitä enemmän niitä syrjitään, sanoo Gennadi Roštšupkin, Euraasian terveyttä, oikeuksia, sukupuolista ja seksuaalista monimuotoisuutta ajavan kansalaisjärjestön neuvonantaja.
”Muodollisesti uusi laki ei rajoita hlbtiq-ihmisten tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista. Käytännössä haluttomuus kertoa omasta sukupuolielämästä voi heikentää testauksen ja hoidon oikea-aikaisuutta”, Roštšupkin epäilee.
Jevgeni Pisemskin mukaan nykymuotoinen sateenkaari-ihmisten tukemiseen tähtäävä työ todennäköisesti loppuu, sillä joidenkin palvelujen tarjoaminen on jo nyt riskialtista.
”Etsivä työ painuu syvälle maan alle. Jopa online-neuvonta on vaarallista”, Pisemski kuvaa.
”Emme tiedä tarkalleen, mitä tapahtuu. Päihteiden käyttö voi lisääntyä ja masentuneisuudessa ja itsemurhissa voi näkyä kasvua. Se, mitä voimme sanoa varmasti on, että kondomien ja hivin ehkäisylääkkeen käyttö tulevat vähenemään dramaattisesti”, Roštšupkin ennustaa.
Parlamentti antoi laille vahvan tuen
Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa. Siitä huolimatta Venäjällä hlbtiq-ihmiset törmäävät ennakkoluuloihin ja syrjintään. Maa sijoittuu sijalle 46 ihmisoikeusryhmä Ilga-Europen tekemässä, hlbtiq-vähemmistöjen inkluusiota koskevassa listauksessa, joka käsitti 49 maata.
Aktivistien mielestä vähemmistöjen vainoaminen on osa valtion politiikkaa. Uusi laki sai parlamentin äänestyksessä vahvan tuen, ja senioripoliitikot selittivät sen tarpeellisuutta lännen uhalla Venäjän perinteisille arvoille.
Lakia luonnehtivat tarkoituksellisen syrjiväksi myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt.
”Ei ole muuta tapaa nähdä se kuin äärimmäisenä ja järjestelmällisenä pyrkimyksenä leimata, eristää ja marginalisoida koko Venäjän hlbtiq-yhteisö. Se on vastenmielinen esimerkki homofobiasta ja pitäisi kumota”, toteaa Euroopan ja Keski-Aasian alueen Human Rights Watchin apulaisjohtaja Rachel Denber.
Denber sanoo lain myötäilevän Venäjällä viime vuosina laadittuja sortavia lakeja. Hän pitää ymmärrettävänä, että ihmiset mieluummin vaikenevat kuin kertovat suhteistaan tai seksuaalisuudestaan.
Queer-klubien loppu häämöttää
Vuoden 2013 jälkeen viranomaiset ovat estäneet kansalaisjärjestöjen kampanjoita ja pakottaneet monet lopettamaan toimintansa.
Uusi laki tekee käytännössä laittomaksi esittää sateenkaariyhteisöä positiivisessa valossa lehdissä, kirjallisuudessa, elokuvissa ja muussa mediassa. Sen rikkomisesta voi seurata kymmenien tuhansien eurojen suuruiset sakot.
Nikita Iarkov toimii vapaaehtoisena Andrei Rylkov -säätiössä, joka auttaa hivin kanssa eläviä ihmisiä Venäjällä. Hän ei usko, että ihmiset yleisesti ovat peloissaan, mutta monet tulevat vielä olemaan.
”Ikävä kyllä kyseessä ei ole ensimmäinen syrjivä laki. Tällaiset kiellot ovat yleisiä. Toivon, että Moskovassa ja Pietarissa klubit säilyvät queereille turvallisina paikkoina, mutta luulen, ettei avoimesti queereja juhlia tai klubeja enää järjestetä.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia