Viime vuosi oli aurinkoenergian voittokulkua – Kiina etunenässä
Kehittyvät maat investoivat viime vuonna yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Kehittyneissä maissa kehitys taas oli päinvastaista, kertoo YK:n tuore raportti.
Kiina on maailman johtaja aurinkovoimaan investoimisessa. Kuva Dalin kaupungista. Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0.
Aurinkoenergian kapasiteetti lisääntyi viime vuonna enemmän kuin hiilen, kaasun ja ydinvoiman yhteensä. Aurinkoenergiaan suunnattiin myös enemmän investointeja kuin mihinkään muuhun energiamuotoon, kertoo YK:n ympäristöohjelma uudessa raportissaan.
Viime viikolla julkaistun raportin mukaan vuonna 2017 aurinkoenergian kapasiteetti lisääntyi ennätysmäiset 98 gigawattia, enemmän kuin minkään muun energiamuodon. Aurinkoenergiaan investoitiin yhteensä 160,8 miljardia dollaria, eli noin 131,4 miljardia euroa. Määrä on lähes viidesosan enemmän kuin edellisvuonna.
Kehitystä selittää pääosin Kiina, jonka osuus lisätyistä kapasiteetista ja investoinneista on yli puolet. Myös Australia, Meksiko ja Ruotsi kuuluivat kärki-investoijiin.
Kehittyvät maat ohittivat vuonna 2015 kehittyneet maat uusiutuvaan energiaan investoimisessa ensimmäistä kertaa. Sama kehitys jatkui viime vuonna: kehittyvät taloudet lisäsivät investointeja uusiutuviin energiamuotoihin lähes 20 prosenttia, kehittyneet maat taas vähensivät niitä 18 prosenttia, raportista selviää. Euroopassa pudotusta oli peräti 36 prosenttia.
Raportin mukaan maailman sähköstä noin 12,1 prosenttia tuotetaan tällä hetkellä uusiutuvalla energialla. Määrällä säästetään suunnilleen saman verran päästöjä kuin Yhdysvaltain liikennejärjestelmä tuottaa.
”Olemme yhä kaukana siitä, että uusiutuvat energiamuodot tuottaisivat suurimman osan sähköstä. Se tarkoittaa, että meillä on yhä pitkä matka edessämme”, toteaa raporttiin osallistuneen Frankfurtin kauppakorkeakoulun johtaja Nils Stieglitz tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia