WTO:n kokouksen lopputulos ei tyydytä kansalaisjärjestöjä
Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä sunnuntaina Hongkongissa päättyneen WTO:n kokouksen lopputulokseen. Tulos jäi pettymykseksi kehitysmaille ja on Maan ystävien mukaan tuohoisa myös ympäristölle. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kiviniemi pitää lopputulosta kelvollisena pohjana jatkolle.
Kansalaisjärjestöt ovat pettyneitä sunnuntaina Hongkongissa päättyneen WTO:n kuudennen ministerikokouksen antiin. Niiden mukaan lopputulos jäi pettymykseksi kehitysmaille, ja on Maan ystävien mukaan tuohoisa myös ympäristölle. Sen sijaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemi pitää loppuratkaisua tyydyttävänä.
”Kehitys joutui Hongkongissa rikkaiden maiden edunvalvonnan uhriksi. Kehitysmaille tarjottiin erilaisia lumehoitoja, jotka näyttävät hyvältä paperilla, mutta eivät tuo oleellista helpotusta köyhien ihmisten elämään”, sanoi Matti Hautsalo Kehitysyhteistyön palvelukeskuksesta Kepasta.
EU sitoutui purkamaan maataloustuotteiden vientituen vuoteen 2013 mennessä. ”EU:n halvan ruoan dumppaaminen kehitysmaihin saa jatkua vielä kahdeksan vuotta. Jokainen lisävuosi dumppaukselle on osoitus piittaamattomuudestamme köyhyyttä kohtaan. Ilmeisesti EU:ssa ei ole poliittista tahtoa uudistaa maatalouspolitiikkaansa yhtään ripeämmin”, sanoi Hautsalo.
Hänen mukaansa Suomen roolina neuvotteluissa oli ennen kaikkea turvata viljelijöiden ja elinkeinoelämän edut, vaikka Suomi on kehityspoliittisessa ohjelmassaan sitoutunut äärimmäisen köyhyyden poistamiseen.
"On surullista, että kehitys tulee aina kaupan perässä, jopa ministerin tittelissä”, sanoi Hautsalo.
Kepan mukaan pieni valopilkku neuvotteluissa oli niin sanottu Kaikki paitsi aseet -sopimus (EBA), jonka teollisuusmaat ja muutamat keskituloiset maat, kuten Brasilia ja Meksiko hyväksyivät. Yhdysvallat ja Japani vaativat sopimukseen kuitenkin poikkeamia, joilla ne voivat käytännössä estää kehitysmaiden kannalta tärkeimpien tuotteiden kuten puuvillan ja riisin tuonnin omille markkinoilleen. Näin ne voivat käytännössä tehdä sopimuksen merkityksettömäksi.
”Hongkongia voi kutsua korkeintaan hauraaksi välirauhaksi. Huomattavasti vaikeammat neuvottelut ovat tulossa ensi vuonna, jolloin liipasimelle joutuu EU:n maatalouden tullisuoja. Välirauhan hauraudesta kertoo myös poikkeuksellinen välikohtaus loppuseremoniassa, jossa Venezuela ja Kuuba ilmoittivat, etteivät hyväksy tekstiä palveluista ja teollisuustuotteista”, sanoi Hautsalo.
Maan ystävät: Tuhoisa lopputulos
Kansalaisjärjestö Maan ystävien mukaan neuvottelujen tulokset ovat tuhoisia maailman enemmistölle ja ympäristölle. Etelän satojen miljoonien pienviljelijöiden kannalta on vakava takaisku, että heidän peruselinehtojaan syrjäyttävät rikkaiden maiden maatalouden vientituet saavat jatkua vuoteen 2013 saakka, järjestö kirjoittaa.
”Mikä vielä pahempaa, vientituet voidaan tämän jälkeenkin käytännössä naamioida erilaisiksi kotimaisen tuen muodoiksi”, muistuttaa Toni Haapanen Maan ystävistä. Kaikki konkreettisemmat sitoumukset, jotka olisivat voineet rajoittaa vientiä helpottavien tukien naamioimista jatkossa kotimaisiksi tuiksi jäivät liitteeseen (nk. liite A), jolle ei annettu velvoittavaa asemaa, koska liitteestä ei ollut yksimielisyyttä.
Sen sijaan toinen täysin vailla yksimielisyyttä syntynyt liite (C), joka vahvistaa ylikansallisten suuryhtiöiden oikeuksia palvelujen kaupassa ja jota 90 kehitysmaata vastusti, siirrettiin WTO:n johdon epätasapuolisilla toimilla ministerikokouksen päättämäksi ohjelmaksi.
Maan ystävien mukaan maailman valtiot sidottiin siten hyvin epädemokraattisin menettelyin asettamaan kaupallisen liiketoiminnan ja sen ylikansallisen yksityisen omistuksen oikeuksien vahvistaminen ensisijaiseksi tarkoitukseksi peruspalvelujen ja jopa niihin liittyvien julkisten hankintojen järjestämisessä.
Tätä WTO:n omaksumaa ohjelmaa on muotoiltu suoraan palvelualan ylikansallisten yhtiöiden ja WTO:n neuvottelujen johtajien välisillä kontakteilla, kuten julkisuuteen vuotaneet asiakirjat osoittavat, Maan ystävät kirjoittaa. Ohjelma uhkaa peruspalvelujen julkiseen järjestämiseen tarvittavia julkisia hankintoja myös Suomessa.
”Se murentaa loputkin siitä vähäisestä kyvystä, mikä kehitysmailla on ollut julkisten peruspalvelujen, mm. puhtaan veden turvaamiseen köyhille väestönosille ja johtaa laajamittaiseen ihmisoikeuksien heikentymiseen”, toteaa Maan ystävien Olli-Pekka Haavisto.
Esitetty kaupan ja kuljetusten lisääminen sekä WTO:n ohjelmaan otetut globaalisti "vapaat" maailman metsien hakkuun markkinat kiihdyttävät vakavasti myös ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä ongelmia.
Teollisuustulleihin esitetyt alennussitoumukset vaarantavat muutoinkin maailman ympäristöä ja kehitysmaiden oman tuotannon kehittämismahdollisuuksia. Myös teollis- ja tekijänoikeuksien osalta uhat ihmisoikeuksien, elämän patentoinnin ja biodiversiteetin suhteen saattavat nyt voimistua entisestään, järjestöstä todetaan.
Kiviniemi pitää tulosta tyydyttävänä
Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemen mukaan saavutettu sopimus on vaatimaton, mutta tarjoaa kelvollisen pohjan neuvottelukierroksen eteenpäinviemiseen.
Jatkossa edistystä on Kiviniemen mukaan saatava erityisesti palvelukauppa- ja teollisten tuotteiden neuvotteluissa.
WTO-neuvottelut jatkuvat Genevessä siten, että huhtikuun loppuun 2006 mennessä tulisi saada sovittua muun muassa maatalouden ja teollisuustuotteiden markkinoillepääsyn yksityiskohdista. Neuvottelukierros pyritään päättämään vuoden 2006 lopussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia