WWF: Euroopan liuskekaasuvarannot jätettävä maahan
Liuskekaasu on ilmastonmuutosta kiihdyttävä fossiilinen polttoaine, muistuttaa ympäristöjärjestö.
Liuskekaasuvarantoja ei tulisi käyttää niistä aiheutuvien ympäristöhaittojen takia, sanoo WWF. Liuskekaasu on fossiilinen polttoaine ja sen käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta, muistuttaa ympäristöjärjestö.
"Liuskekaasun pumppaaminen on paitsi hyvin saastuttavaa, myös täysin tarpeetonta. Tärkein tavoitteemme on nyt ilmastokriisin torjuminen lisäämällä puhtaan uusiutuvan energian määrää ja jättämällä fossiiliset polttoaineet maahan", sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.
Euroopan komissio järjesti keskustelutilaisuuden uudenlaisista fossiilisista polttoaineista viime viikolla ja julkaisi alustavat tulokset polttoaineita koskevasta selonteosta. Osa EU-edustajista on kritisoinut näkemystä, että liuskekaasu johtaisi automaattisesti alhaisiin kaasunhintoihin Euroopassa kuten Yhdysvalloissa on tapahtunut.
Tutkimusten mukaan noin 60-80 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tunnetuista varonnoista tulisi jättää käyttämättä jotta mahdollisuus kahden asteen ilmastotavoitteeseen säilyisi.
"Vaikka liuskekaasun hiukkas- ja ilmastopäästöt ovat kivihiiltä ja öljyä alhaisemmat, ovat EU:n päästövähennystarpeet niin suuret, että meillä ei ole enää varaa ottaa käyttöön uusia fossiilisia polttoaineita", sanoo Kangas.
Fossiilisista polttoaineista luopuminen olisi jo täysin mahdollista Euroopassa. WWF Suomen uuden Kaupunkienergiaraportin mukaan esimerkiksi Helsinki voisi luopua kivihiilestä vuoteen 2030 mennessä ja siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan, kerrotaan WWF:n tiedotteessa.
Helsingin Energian johtokunnan puheenjohtaja Pekka Majurille riittää, että aikaisemmin asetetut tavoitteet fossiilisten polttoaineiden käytön luopumisesta ajoittuvat vuoteen 2050, mutta yhtiön hallituksessa istuvan Leo Straniuksen mielestä aikataulua tulisi kiristää ja luopuminen tulisi tapahtua jo vuoteen 2020 mennessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia