YK-järjestöt vaativat neitsyystestien lopettamista – Käytäntö on yleinen ainakin 20 maassa
Esimerkiksi Afganistanissa on vangittu naisia neitsyystesteihin perustuvien moraalirikosten vuoksi. YK-järjestöt vaativat perinteelle loppua.
WHO ja muut YK-järjestöt haluavat kieltää neitsyystestit. Kuva: Simon Berry / CC BY-SA 2.0.
Kolme YK-järjestöä vaatii neitsyystestien kieltämistä ympäri maailman. Käytäntö on epätieteellinen ja rikkoo naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia, sanovat YK:n ihmisoikeusneuvosto, tasa-arvojärjestö UN Women ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tällä viikolla julkaistussa lausunnossaan.
Neitsyystestit ovat järjestöjen mukaan yleisiä ainakin 20 maassa: Afganistanissa, Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa, Iranissa, Irakissa, Jamaikalla, Jordaniassa, Libyassa, Malawissa, Marokossa, Palestiinassa, Etelä-Afrikassa, Sri Lankassa, Swazimaassa, Turkissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa.
Neitsyystesteillä tarkoitetaan naisten sukuelinten tutkimusta, jonka tekevät eri maissa esimerkiksi lääkärit, poliisit tai yhteisöjen johtajat tarkoituksenaan arvioida, onko nainen ollut yhdynnässä vai ei. Testeillä arvioidaan naisten hyveellisyyttä, kunniallisuutta tai yhteiskunnallista arvoa. Sitä saattavat vaatia esimerkiksi vanhemmat tai tuleva kumppani, jopa työnantaja, järjestöt kertovat.
Esimerkiksi Afganistanissa neitsyystestejä tehdään moraalirikoksista epäillyille naisille. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvioinut, että naisia on niiden perusteella joutunut jopa vankilaan. Maa lupasi viime kesänä lopettaa käytännön.
YK-järjestöt muistuttavat, ettei naisten immenkalvon ulkonäkö todista siitä, onko nainen tai tyttö ollut yhdynnässä vai ei. Tutkimus voi olla nöyryyttävä, traumaattinen tai kivulias, ja se vahvistaa stereotyyppisiä käsityksiä naisten seksuaalisuudesta ja sukupuolten epätasa-arvosta, ne toteavat tiedotteessaan.
Ne vaativat hallituksia kieltämään käytännön lailla ja kehottavat tiedonlisäyskampanjoihin, jotka haastavat neitsyyteen ja haitallisiin sukupuolinormeihin liittyvät myytit.
Lausunto annettiin tällä viikolla Rio de Janeirossa, jossa järjestetään kansainvälinen gynekologian konferenssi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia