YK-raportti vaatii nopeita ja perinpohjaisia päästövähennyksiä: Nykyiset lupaukset johtavat jopa 2,6 asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä
Maailmalla oli mahdollisuus leikata päästöjä pikkuhiljaa, mutta sen aika on nyt ohi, sanoo YK:n ympäristöohjelma UNEP. Jotta maapallon keskilämpötilan nousu jäisi 1,5 asteeseen, tarvitaan yhteiskuntien rajua muutosta.
Sähköntuotannon hiilineutraaliudessa ollaan kaikkein pisimmällä, kertoo UNEP. Kuva: Selamat Made / CC BY 2.0.
Kasvihuonekaasupäästöjä pitäisi leikata huomattavasti luvattua enemmän vuoteen 2030 mennessä, jotta maapallon keskilämpötilan nousu pysyisi Pariisin sopimuksen mukaisessa 1,5 asteessa, sanoo YK:n ympäristöohjelma UNEP tuoreessa raportissaan.
Sen mukaan tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole enää kovin uskottava, sillä maailman maat ovat tiukentaneet päästövähennyslupauksiaan viime vuoden Glasgow’n ilmastokokouksen jälkeen vain vähän.
”Tämä raportti kertoo kylmin tieteellisin termein sen, minkä luonto on yrittänyt kertoa meille koko vuoden tappavien tulvien, myrskyjen ja raivoavien tulipalojen kautta. Meidän täytyy lopettaa ilmakehän täyttäminen kasvihuonekaasuilla ja tehdä se nopeasti”, sanoo Unepin johtaja Inger Andersen tiedotteessa.
Raportissa tarkastellaan kansallisia päästövähennyslupauksia. Lupauksista ja niiden tiukentamisesta sovittiin vuonna 2015 solmitussa Pariisin ilmastosopimuksessa.
Tämänhetkiset kansalliset lupaukset johtavat siihen, että päästöjä vähennetään vuoteen 2030 mennessä vain noin viisi prosenttia. Siitä seuraa, että maapallon keskilämpötila nousee 2,4–2,6 astetta vuosisadan loppuun mennessä.
1,5 asteen lämpenemisessä pysyminen taas vaatisi 45 prosentin leikkausta vuoteen 2030 mennessä, raportissa kerrotaan.
Käytännössä se tarkoittaisi nopeaa, koko järjestelmän laajuista muutosta sähköntuotannossa, teollisuudessa, liikenteessä ja rakennussektorilla, samoin ruoka- ja talousjärjestelmissä.
”Meillä oli mahdollisuus tehdä vähittäisiä muutoksia, mutta se aika on ohi. Vain perinpohjaiset talouksien ja yhteiskuntien muutokset voivat pelastaa meidät nopeutuvalta ilmastokatastrofilta”, Andersen sanoo.
Raportin mukaan 1,5 asteeseen ei välttämättä enää päästä. Se ei kuitenkaan ole syy olla yrittämättä, järjestö muistuttaa.
”Jokaisella asteen murto-osalla on väliä: haavoittuville yhteisöille, lajeille ja ekosysteemeille ja meille kaikille”, Andersen sanoo.
Raportissa vaaditaan nopeuttamaan teknologian kehittämistä, jotta teollisuudessa, liikenteessä ja rakennuksissa päästään hiilineutraaliuteen. Sähköntuotannossa ollaan kaikkein pisimmällä.
Toivoa antavat myös mahdollisuudet ruuantuotannossa. Ekosysteemien suojelu, ruokavaliomuutokset, ruuantuotannon ja tuotantoketjun vähähiilisyys auttaisivat merkittävästi päästövähennyksissä. Samalla vaaditaan myös tuki- ja verojärjestelmien uudistamista vähähiilisten ratkaisujen edistämiseksi.
Samansuuntaiseen tulokseen raportin kanssa päätyi myös aiemmin tällä viikolla julkaistu tutkimus, jonka mukaan muutos vähähiiliseen yhteiskuntaan on kyllä meneillään, mutta se tapahtuu liian hitaasti.
Raportit julkaistaan ensi viikolla alkavan Sharm el-Sheikhin ilmastokokouksen alla. Kyseessä on YK:n 27. ilmastokokous, jossa tarkastellaan jälleen maailman maiden ilmastotoimia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia