YK:n ”häpeälista” lasten oikeuksien rikkojista herättää jälleen kritiikkiä – Venäjä mukana, Israel ei
Konflikteissa on kuollut tai haavoittunut viimeisen vuoden aikana lähes 9 000 lasta, selviää YK:n pääsihteerin vuotuisesta raportista. Raportin liitteenä oleva lista lapsen oikeuksia konflikteissa rikkovista maista herättää usein kritiikkiä, eikä siltä vältytty tänäkään vuonna.
YK:n pääsihteeriä António Guterresia on usein kritisoitu siitä, ettei tämä ole nostanut oikeita maita lasten oikeuksien rikkojien listalle. Kuva: Mark Garten / UN Photo.
Viime vuonna konfliktien yhteydessä kuoli tai haavoittui ainakin 8 631 lasta, joista suurin osa poikia, selviää YK:n pääsihteerin tuoreesta raportista. Määrä kasvoi viisi prosenttia edellisvuodesta.
Lasten oikeuksien rikkomuksia konfliktien yhteydessä käsittelevän raportin mukaan lapsen oikeuksiin kohdistui konfliktien yhteydessä yhteensä yli 27 000 rikkomusta. Mukana ovat vain varmistetut tapaukset.
Raportti julkaistaan vuosittain, mutta varsinaisia tilastotietoja enemmän julkisuutta saavat yleensä raportin liitteenä julkaistavat listat niistä maista tai muista osapuolista, jotka ovat syyllistyneet lasten oikeuksien rikkomuksiin konfliktien yhteydessä. Tänä vuonna listalle lisättiin ensimmäistä kertaa Venäjä, joka on tappanut lapsia Ukrainassa ja hyökännyt kouluja ja sairaaloita vastaan.
Listaa pidetään eräänlaisena ”häpeälistana”, sillä sille joutuminen on mainehaitta ja sille joutuva maa pääsee pois siltä vain konkreettisen toimintasuunnitelman avulla. Siksi osa maista lobbaa ahkerasti sen puolesta, ettei joutuisi listalle.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin kritisoineet sitä, ettei listalle joudu maita, joita siellä pitäisi olla. Takavuosina pahennusta on herättänyt etenkin Jemeniä pommittaneen Saudi-Arabian poistaminen listalta. Tänä vuonna huomiota on herättänyt se, ettei Israel ole vieläkään listalla.
Raportin mukaan viime vuonna yhteensä 55 lasta kuoli Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Suurin osa uhreista oli palestiinalaisia ja suurimman osan tappoivat Israelin joukot. Israel ei siitä huolimatta ole varsinaisella listalla – kuten ei ole ollut koskaan aiemminkaan.
”Pääsihteeri ei ole koskaan sisällyttänyt Israelia listalle, mutta muita joukkoja ja ryhmiä on ollut sillä paljon pienemmistä rikoksista. Myös palestiinalaisten aseelliset ryhmät ovat syyllistyneet rikkomuksiin lapsia vastaan. Nekään eivät ole listalla, ja nekin pitäisi asettaa vastuuseen. Mutta pääsihteerin jatkuva haluttomuus asettaa Israelin joukkoja vastuuseen massiivisista rikkomuksista asettaa monet lapset vaaraan”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin lapsen oikeuksien vaikuttamistyön johtaja Jo Becker.
Myös palestiinalaisten YK-lähettiläs Riyad Mansour oli pettynyt päätökseen ja kutsui sitä al-Jazeeran mukaan suureksi virheeksi.
YK:n pääsihteerin António Guterresin erityisedustaja Victoria Gamba sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan, että Israelia ja Palestiinaa ei ole lisätty listalle, koska varoitus olla toistamatta Gazaan toukokuussa 2021 tehtyä hyökkäystä on otettu riittävästi huomioon. Hänen mukaansa Israelin ilmaiskut ovat vähentyneet vuoden 2022 aikana, mikä on koko raportin tarkoitus.
Eniten lapsen oikeuksien loukkauksia tapahtui raportin mukaan Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa, Palestiinassa, Somaliassa, Syyriassa, Ukrainassa, Afganistanissa ja Jemenissä. Kouluihin ja sairaaloihin kohdistuneet iskut kasvoivat vuoden aikana peräti 112 prosenttia. Lisäksi aseellisten joukkojen riveihin rekrytoitiin 7 622 lasta.
Kommentit
https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-162732?utm_medium=social&utm_source=e…
Pyytäisin välillä juttuja Iranin tapahtumista, kiitos.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia