YK:n pääsihteeri: Tappajarobotit pitää kieltää vuoteen 2026 mennessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeri: Tappajarobotit pitää kieltää vuoteen 2026 mennessä

Neuvottelut tappajarobottien kieltämisestä ovat polkeneet vuosia paikallaan. YK:n pääsihteeri António Guterresin uuden raportin mukaan neuvottelut sopimuksesta pitäisi silti aloittaa.

Mies lähikuvassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehottaa valtioita aloittamaan neuvottelut autonomisten aseiden kieltämisestä. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehottaa maailman maita aloittamaan neuvottelut uudesta kansainvälisestä sopimuksesta, joka kieltäisi autonomiset aseet eli niin sanotut tappajarobotit.

Kanta selviää elokuun alussa julkaistusta raportista (pdf), jossa selvitettiin valtioiden ja sidosryhmien mielipiteitä aiheesta. 

”Koneita, joilla on valtaa ja mahdollisuus viedä ihmishenkiä, ei voi poliittisesti hyväksyä, ne ovat moraalisesti vastenmielisiä ja ne pitäisi kieltää kansainvälisellä lailla”, raportti summaa.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka pystyvät toimimaan kokonaan ilman ihmisen valvontaa ja tekemään myös tappamispäätöksen itsenäisesti. Niitä vastustetaan laajasti, mutta valtiot eivät ole kymmenen vuotta jatkuneiden keskusteluiden aikana onnistuneet aloittamaan edes virallisia neuvotteluita, sillä etenkään tappajarobotteja kehittävät suurvallat eivät halua liian tiukkaa sääntelyä.

Viime syksynä YK:n yleiskokous antoi Guterresille mandaatin laatia aiheesta raportin. Siitä on toivottu uutta alkua neuvotteluille.

Guterres toistaa raportissa aiemman vaatimuksensa siitä, että sopimus pitäisi saada aikaan vuoteen 2026 mennessä. Hänen mukaansa YK:n yleiskokous voisi toimia keskusteluareenana. 

Raporttiin kerättiin kymmenien maiden kannat. Sopimusta kannattavan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan valtaosa kannoista tukee ainakin jonkinlaista sääntelyä.

Esimerkiksi Suomi kannattaa raportin mukaan ”periaatteita tai sääntöjä”, jotka voivat olla joko ”poliittisesti tai oikeudellisesti” sitovia.

Tappajaroboteista on määrä keskustella myös YK:n syyskuussa järjestettävässä tulevaisuushuippukokouksessa. Sopimusta tukevat järjestöt toivovat, että raportti saa valtiot viimein aloittamaan neuvottelut. 

”Tulevaisuushuippukokous tarjoaa tärkeän mahdollisuuden valtioille ilmaista korkean tason tukea neuvotteluiden avaamiselle autonomisten asejärjestelmien kieltämiseksi ja rajoittamiseksi. Ilman tarkkoja oikeudellisia sääntöjä maailmalla on edessään synkkä tulevaisuus, jossa automatisoitu tappaminen asettaa siviilit kaikkialla vaaraan”, sanoo HRW:n kriisi-, konflikti- ja asekysymysten apulaisjohtaja Mary Wareham tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia