YK:n ympäristöohjelma: Saastunut vesi uhkaa yli 300 miljoonan terveyttä
Käsittelemättömien jätevesien päästäminen vesistöihin on johtanut saastumisen lisääntymiseen niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin, varoittaa Unep.
Pintavesien saastuminen on lisääntynyt niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisenssa Amerikassakin viime vuosina, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep. Järjestön arvion mukaan vedessä olevat taudinaiheuttajat asettavat jopa 323 miljoonan ihmisen terveyden vaaraan.
Eilen julkaistun, veden laatua tarkastelevan tutkimuksen mukaan vuosina 1990–2010 kaikkien kolme mantereen jokialueiden saastuminen on kasvanut yli puolella, kun tarkastellaan saastumista, joka joutuu erilaisten eloperäisten yhdisteiden sekä taudinaiheuttajien, kuten virusten ja bakteerien, joutumista veteen.
Syynä ovat esimerkiksi väestönkasvu, taloudellisen toiminnan ja maatalouden laajeneminen sekä yksinkertaisesti se, että vesistöihin päästetään yhä suurempia määriä käsittelemätöntä jätevettä. Ratkaisuna ei ole rakentaa lisää viemäreitä, vaan käsitellä jätevesi, Unep huomauttaa.
Veden saastumista ovat lisänneet raportin mukaan myös esimerkiksi suolaisen jäteveden päästäminen kaivoksista veteen sekä maatalouden lannoitteet.
Joissakin maissa yli 90 prosenttia käyttää pintavesiä juomavetenään. Niinpä vesien saastuminen aiheuttaa suuren terveysriskin. Suurimmassa uhassa on Afrikka, jossa noin 164 miljoonaa ihmistä on terveysriskissä, raportissa kerrotaan.
Vuosittain noin 3,4 miljoonan ihmisen arvellaan kuolevan vedessä olevien taudinaiheuttajien vuosi esimerkiksi koleraan, lavantautiin ja muihin tauteihin.
Raportissa muistutetaan, että veden saastuminen osuu kaikkein kovimmin haavoittuvimpiin ihmisiin, kuten naisiin, lapsiin ja köyhiin. Keinoja tilanteen parantamiseksi kuitenkin on. On vähennettävä saastumista jo ketjun alkupäässä, käsiteltävä saastuttava vesi, kierrätettävä vettä kasteluvedeksi ja suojeltava ekosysteemejä, Unep sanoo.
"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meillä olisi välineitä puuttua tähän kasvavaan ongelmaan. Nyt on aika käyttää näitä välineitä lyömään asia, josta on hitaasti tulossa yksi suurimmista uhista ihmisen terveydelle ja kehitykselle ympäri maailman", sanoo Unepin päätutkija Jacqueline McGlade.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia