Yli sata kuollut Jemenin poikkeuksellisissa tulvissa – ”Tuhon laajuus on järkyttävä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli sata kuollut Jemenin poikkeuksellisissa tulvissa – ”Tuhon laajuus on järkyttävä”

Rajut tulvat ja sateet vaikuttavat sisällissotaa käyvässä Jemenissä ainakin puolen miljoonan ihmisen elämään. Samaan aikaan yli 18 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua.

Puna-valko-mustat raidat tiiliseinässä.

- Kuva: David Peterson / Pixabay.

Jemenissä on koettu viime kuukausina ennennäkemättömän rajuja sateita ja tulvia, jotka ovat vaikuttaneet noin 562 000 ihmisen elämään, ajaneet tuhansia ihmisiä kodeistaan ja tuhonneet tärkeää infrastruktuuria, kuten terveyskeskuksia, kouluja ja teitä.

”Jemenillä on jälleen edessään uusi luku sen hellittämättömässä kriisissä. Sitä pahentaa konfliktin ja äärimmäisten sääilmiöiden vuorovaikutus”, sanoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Jemen-mission vt. päällikkö Matt Huber tiedotteessa eilen.

IOM lanseerasi samalla 13,3 miljoonan dollarin suuruisen avustusvetoomuksen avun toimittamiseksi.

”Tuhon laajuus on järkyttävä, ja tarvitsemme välittömästi lisärahoitusta varmistaaksemme, että haavoittuvimpia ei jätetä.”

Viime kuukausien tulvat ovat vaikuttaneet laajasti useisiin maakuntiin, kuten Ibbiin, San’aaseen, Ma’ribiin, Al-Hodeidah’an ja Tai’ziin. IOM:n mukaan elokuun aikana yli 120 ihmistä on kuollut. 

Yksi pahimmin kärsineistä on Ma’ribin maakunta Jemenin pääkaupungin Sana’an koillispuolella, jossa on kärsitty myös kovista tuulista. 73 pakolaisasutusaluetta on vahingoittunut. Tilanne on vaikuttanut yli 21 000 ihmisen elämään. 

Al Hudaydahissa yli 15 000 perhettä ja 11 000 Taizissa tarvitsee hätäapua, sillä tulvavedet ovat vahingoittaneet suojia, teitä, vesilähteitä ja terveyskeskuksia.

”Nämä sateet eivät ole vain johtaneet traagiseen ihmishenkien menetykseen mutta myös pyyhkineet pois kokonaisten yhteisöjen omaisuuden ja selviytymiskeinot”, IOM sanoo.

Rankkojen sääolosuhteiden odotetaan yhä jatkuvan. Katastrofia syventää se, että Jemen on pitkään jatkuneen sisällissodan kourissa. Iranin tukemat huthikapinalliset taistelevat Saudi-Arabian tukeman hallituksen joukkoja vastaan ja ovat viimeisen vuoden aikana hyökkäilleet myös Punaisellamerellä liikennöivien laivojen kimppuun. Kymmenen vuotta kestäneessä konfliktissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Viime aikoina taisteluita on ollut vähemmän, mutta rauhanneuvottelut eivät ole edenneet.

Samaan aikana maa kärsii pahenevasta ruokapulasta ja muun muassa koleraepidemiasta. Lasten akuutti aliravitsemus on pahentunut hallituksen kontrolloimilla alueilla, YK kertoi elokuussa. YK:n pakolaisjärjestön mukaan yhteensä noin 18,2 miljoonaa ihmistä, joista 4,5 miljoonaa kodeistaan paenneita, tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia