Yritykset vähentää Lissabonin ruuhkia epäonnistuneet
Portugalin pääkaupungissa on tilastojen mukaan 600 000 asukasta, mutta Lissabonia ympäröivissä lähikaupungeissa asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Moni heistä matkustaa päivittäin pääkaupunkiin henkilöautolla. Portugalin johto on yrittänyt hillitä Lissabonin liikenteen kasvua muun muassa tiemaksuilla, mutta toimien vaikutukset ovat olleet vähäisiä - tai jopa päinvastaisia kuin toivottiin.
Portugalin pääkaupungissa on tilastojen mukaan 600 000 asukasta, mutta Lissabonia ympäröivissä "nukkumakaupungeissa" asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Moni heistä matkustaa päivittäin pääkaupunkiin henkilöautolla.
Portugali kuuluu Euroopan unionin jäsenmaista bensiiniriippuvaisimpiin, ja se ylittää sallitut kasvihuonekaasujen päästökiintiönsä 13,5 prosentilla.
Portugalin johto on yrittänyt hillitä Lissabonin liikenteen kasvua, mutta toimien vaikutukset ovat olleet vähäisiä - tai jopa päinvastaisia kuin toivottiin.
Lissabonin ulkoinen kehätie, joka rakennettiin 1990-luvulla helpottamaan liikennevirtoja, päätettiin hiljan tehdä maksulliseksi.
Päätöksen seurauksena kehätiestä tuli yksi maan hiljaisimmista ajoväylistä. Maksua välttääkseen autoilijat köröttelevät taas Lissaboniin vanhoja valtateitä tai sivuteitä pitkin.
Ympäristöpolitiikan heikkoudesta kielii sekin, että lyijytön bensiini on verojen vuoksi suhteettoman kallista.
Julkisten kulkuneuvojen käyttöä koetetaan lisätä erilaisilla kampanjoilla, jotka kuitenkin vesittyvät satelliittikaupunkien ahneuden vuoksi. Ne ovat asentaneet pysäköintimittareita lähijunien asemien parkkipaikoille, jonne ihmisten oli määrä jättää autonsa.
Niinpä asemat ovat autioina ja junat ajavat puolityhjinä samaan aikaan, kun autojonot tukkivat Lissabonin sisemmän kehätien.
Kehä voi "ylpeillä" EU:n hitaimmalla ruuhkanopeudella, joka on keskimäärin 2,8 kilometriä tunnissa.
Matkatoimistoväki valittaa, että pienikin kolari kehällä riittää myöhästyttämään matkustajat lennoiltaan, koska se on ainoa väylä Portela do Sacavémin lentokentälle.
Auton jättäminen lähijunien asemille ei onnistu työssä käyviltä, vaikka maksuhaluja löytyisikin, sillä pysäköidä saa korkeintaan kolmeksi tunniksi kerrallaan.
Nyt Portugalin hallitus ja Lissabonin kaupunki ovat innostuneet Lontoon mallista, jossa keskustaan tulevilta autoilta perintään viiden punnan (7,13 euron) ruuhkamaksu.
"Muutaman vuoden kuluttua ei enää puhuta siitä, kerätäkö tiemaksuja vai ei, vaan on yksinkertaisesti kiellettävä autolla ajo kaupungeissa", Lissabonin kaupunginvaltuutettu Sergio Manso Pinheiro ennustaa.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia