Zimbabwen oppositio harkitsee vaaliboikottia
Zimbabwen maaliskuulle aiotut parlamenttivaalit eivät jaksa innostaa kansaa, josta 70 prosenttia on vailla työtä. Poliittinen oppositio harkitsee vaaliboikottia, koska demokratiasta ei nykyoloissa ole tietoakaan. Viranomaisilla on esimeriksi valta kieltää poliittiset tilaisuudet. Turvallisuuslaki myös kriminalisoi kaikki istuvaa presidenttiä vastaan suunnatut lausunnot.
Zimbabwen maaliskuulle aiotut parlamenttivaalit eivät jaksa innostaa kansaa, josta 70 prosenttia on vailla työtä. Poliittinen oppositio harkitsee vaaliboikottia, koska demokratiasta ei nykyoloissa ole tietoakaan.
Viranomaisilla on kaksi vuota sitten säädetyn turvallisuuslain nojalla valta kieltää poliittiset tilaisuudet. Laki myös kriminalisoi kaikki istuvaa presidenttiä vastaan suunnatut lausunnot, joten virkaa hallussaan pitävän Robert Mugaben vastustajille ei jää liikkumavaraa.
Riippumaton tiedonvälitys on tehty mahdottomaksi edellyttämällä, että toimittajien on hankittava toimilupa hallituksen nimittämältä komitealta.
"Paikallisia toimittajia uhkaa rikossyyte, jos he puhuvat totta. Ja missä he saisivat juttujaan julkikaan? Useimmat kriittiset äänet mediassa on vaiennettu jo kauan sitten", internetissä toimiva aktivistiryhmä Sokwanele (Riittää) pohtii.
Ulkomaisten ihmisoikeusryhmien toiminta Zimbabwessa kiellettiin joulukuussa lailla. Paikallisilta ihmisoikeusjärjestöiltä evättiin lupa ottaa ulkomaista rahoitusta.
Koska raha on Zimbabwessa todella tiukassa, kielto voi merkitä sitä, ettei järjestöillä ole mahdollisuuksia äänestäjien aktivoimiseen. Euroopan unioni valitti, että lailla voi olla "huomattava kielteinen vaikutus lähestyviin vaaleihin".
Rahahanojen sulkemisen ohella järjestöjä kuristetaan muutenkin. Tuore vaalilaki antaa uuden vaalikomission oikeuden päättää, mitkä järjestöt saavat valistaa äänestäjiä.
Vaalikomissio ilmeisesti perustettiin täyttämään Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) jäsenilleen laatimia vaaliohjeita. Ohjeiden monta muuta kohtaa uhkaa kuitenkin jäädä täyttämättä. Ne edellyttävät puolueettomia vaalitarkkailijoita, tasapuolista esille pääsyä mediassa ja vapautta kampanjoida häiritsemättä.
Zimbabwen valtiollinen yleisradioyhtiö ZBC kieltäytyi marraskuussa välittämästä opposition vaalimainoksia. Lisäksi ZBC:n lähetyksissä hyökätään jatkuvasti tärkeimmän oppositiovoiman, Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) kimppuun.
"Hallitseva puolue (Zanu-PF) on tehnyt kaikkensa varmistaakseen itselleen vaalivoiton", sanoo Lovemore Madhuku, joka johtaa perustuslain uudistamista vaativaa liikettä.
MDC epäröi osallistumistaan koko vaaleihin. Puolue on luvannut ilmoittaa päätöksestään tammikuussa siitä riippuen, onko hallitus ryhtynyt vakavissaan toteuttamaan SADC:n ohjeita. Madhuku arvioi, että opposition ehkä kannattaisi boikotoida vaaleja ja keskittyä joukkoliikkeen rakentamiseen.
Opposition kannattajia vainottiin sekä vuoden 2000 parlamenttivaalien että 2002 presidentinvaalien alla. Hallituksen kätyrit ja pyssyjoukkiot surmasivat vuonna 2000 noin 30 ihmistä.
MDC:n mukaan seitsemän sen kansanedustajaa, 53 virkailijaa ja satoja aktivisteja joutui 2004 mielivaltaisten pidätysten, sieppausten ja muiden hyökkäysten kohteeksi.
Tilanne on ajanut joukoittain zimbabwelaisia Etelä-Afrikkaan, Britanniaan ja muualle ulkomaille. Eräiden arvioiden mukaan jopa 60-70 prosenttia työikäisistä eli noin kolme miljoonaa ihmistä on lähtenyt maasta.
Heillä ei uuden lain mukaan ole äänioikeutta maaliskuun vaaleissa, sillä postiääniä voivat antaa vain valtion palkolliset ja näiden puolisot.
EU ja Yhdysvallat ovat vastanneet sortoon pakotteilla, joiden vuoksi Mugabe ja hänen lähipiirinsä ovat olleet viime vuodet matkustuskiellossa.
Vaikka poliittinen eliitti porskuttaa hyvin, valtaosa zimbabwelaisista elää kurjuudessa. Hurjimmillaan yli 600 prosentissa laukannut inflaatio hipoo yhä 150:tä prosenttia, ja työttömyys liikkuu 70 prosentissa.
Zimbabwen väkiluku arvioitiin viime vuonna 12,7 miljoonaksi, aikuisista jopa kolmannes on saanut hiv-tartunnan.
Mugaben ristiriitoja herättänyt maanjako-ohjelma ja aluetta viime vuosin koetelleet kuivuudet ovat kutistaneet maataloustuotantoa niin, että miljoonat ihmiset tarvitsevat ruoka-apua. Nyt epäillään, että apuakin käytetään ääntenkalastukseen.
Tyytymättömyys kasvaa Zimbabwessa, mutta samaan aikaan toisinajattelua suitsitaan entistä tiukemmin myös Zanun sisällä, arvioi Crisis in Zimbabwe -liikkeen johtaja Brian Kagoro.
Tiedotusministeri Jonathan Moyo erotettiin joulukuussa puoluejohdosta, ja häntä on estetty asettumasta ehdolle vaaleissa erimielisyyksien vuoksi. Tarkkailijoiden mukaan Zanun sisällä on käynnissä kova valtataistelu, joka koskee Mugaben vuonna 2008 päättyvän kauden jälkeistä aikaa.
Mugabe ja Zanu-PF ovat johtaneet Zimbabwea maan 1980 tapahtuneesta itsenäistymisestä asti.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia