Vuoden paras uutinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuoden paras uutinen

Uutisvuosi on todella ollut täynnä toinen toistaan järisyttävämpiä ja useimmiten negatiivisia kertomuksia. Vaikka Durban ensinäkemältä vaikuttaa flopilta, olisiko se silti hyvä ehdokas vuoden parhaaksi uutiseksi?

Uutisvuoden huipennukseksi viime viikolla käytiin kaksi tulevaisuttamme määrittelevää kokousta. Sekä euro- että ilmastokokous päättyi laihoihin tuloksiin, joista silti jaksettiin virallisesti riemuita.

Vuosikymmenien ilmastoväännön jälkeen Durbanissa päädyttiin taas kerran siihen, että ei nyt viitsi tehdä mitään. Päätetään huomenna, ensi viikolla on ehkä enemmän rahaa hoitaa tämäkin erääntyvä lasku.

Ympäristöministeri Niinistö kuitenkin hehkutti hienoja päätöksiä. Varmasti osin kyse on siitä, että odotettiin jopa pahempaa. Päättämättömyys ei ollut yllätys.

Siinä missä Niinistöä Helsingin Sanomien mukaan "harmitti", ettei sitovimpiin päätöksiin päästy, ympäristöjärjestöt puolestaan "kauhistelivat" samaa.

Vaikka itseäni sanavalinnat kismittivät, ehkä (ihmisten) ongelma onkin juuri "kauhistelun" määrässä.

Uutisvirran jatkuva negatiivisuus varmasti vaikuttaa siihen, että asioita ei jakseta edes seurata - saati sitten välittää liikaa, kampanjoida tai painostaa päättäjiä. ("Ai mikä Durban?" kuulin moneen kertaan viime viikolla.)

Berkeleyn yliopiston tutkijat sanoivat viimevuotisessa tutkimuksessaan, että yksistään liian kamalat tai apokalyptiset uutiset ilmastonmuutoksesta tapaavat kääntyä itseään vastaan.

Mitä pelottavampi viesti, sitä enemmän ihmiset, jotka uskovat maailman olevan pohjimmiltaan vakaa ja reilu, ovat taipuvaisia kieltämään koko asian, tutkijat totesivat.

Ilmastonmuutoksen kanssa iso ongelma on nimenomaan ihmisten psykologiassa, totesi taannoin myös New York Timesin bloggari Revkin.

Ei maailma voi olla niin paha, ei kaikki voi mennä metsään, ei tuo voi olla totta. Eli liian huonoja uutisia ei yksinkertaisesti edes uskota.

Eli todetaan nyt sitten, että Durbanissa saavutettu sopimus oli vuoden paras uutinen. Auttaisiko se?

Kommentit

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 14.2.2012 - 12:24

..ehkä tarvitaan jotta pystytään pitämään fokus asiassa ;-) Enemmän tapahtumia, sponsoreita, järjestöjä, aktiivisuutta. Maailma tarvitsee esikuvia, hyviä kokemuksia ilmastonmuutoksen estämiseksi. Mutta voiko ilmastonmuutosta estää? Ylipäätään on vaikea uskoa mikä on totta ja mikä "hypeä". Joka tapauksessa "ilmastonmuutostalkoisiin" tarvitaan myös kaikki pienet "hyväuskoiset" ihmiset. jotain vstauksia löytyy täältä; http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia Mutta, "liian kamalat tai apokalyptiset uutiset ilmastonmuutoksesta tapaavat kääntyä itseään vastaan." Tuo on varmasti totta ja uskon että tiettyjen "hyväuskoisten" ihmisten psyyke vaatii uskoa siihen että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja reiluja. Itse kuulun tähän ryhmään. Päällimäisenä pienen ihmiset huolet, kuten, "mitenköhän meidän ekaluokkalainen pärjää?", "Kuinka saan asuntolainan maksettua?" tms. Näkökulmaa lisää täältä; http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/11/18/an-inconvenient-mind/ Uskon kyllä myös että yksi ihminen voi tehdä merkittävän muutokseen, ja olla esikuvana. Kuka muu kuin Al Gore on tällä asialla? Onko muita esikuvia? Suomalaisia asiaan vihkiytyneitä? Mitkä ovat parhaat tavat lisätä tietoa koko maailmaa koskevista hälyttävistä asioista? Mitkä ovat parhaat tavat joilla voi pieni ihminen osaltaan osallistua, globaaleihin ongelmiin? Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia