Uhrikilpailu ei auta väkivallasta kärsiviä naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uhrikilpailu ei auta väkivallasta kärsiviä naisia

Väittely siitä, kumpi sukupuoli kärsii väkivallasta enemmän, ei edistä rakentavaa keskustelua, todettiin Amnestyn keskustelutilaisuudessa.

"Suomessa on kaksi asiaa, joiden julkinen vastustaminen saa aikaan vihaisen palauteryöpyn. Toinen on rasismi, toinen on naisiin kohdistuva väkivalta", sanoo Jussi Förbom, Amnesty Internationalin Suomen osaston johtokunnan puheenjohtaja.

Hän puhui Amnestyn Kohti pelotonta maailmaa -tilaisuudessa viime perjantaina, YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Keskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta liukuu usein "prosenttisotaan", jossa jäädään väittelemään siitä kumpi sukupuoli kärsii enemmän.

Perjantaisessa paneelissa todettiin, että tällä naisten ja miesten välisellä uhrikilpailulla ei saavuteta rakentavaa keskustelua ja poliittista tahtoa puuttua asiaan. Pääasia olisi luoda ilmapiiri, jossa väkivallasta uskalletaan puhua ja se tuomitaan.

"Väkivaltaa kokeneista naisista yli 30 prosenttia ei ole puhunut väkivallasta kenellekään. Suunnilleen sama määrä naisista ei ole koskaan hakenut apua julkisista palveluista. Kynnys puhumiseen on siis todella korkea", sanoi Tanja Noponen, Suomen kansallisen väkivaltaobservatorion puheenjohtaja.

"Väkivalta sukupuolittuu hyvin varhain ja kohdistuu eri tavoin naisiin ja miehiin läpi elinkaaren", huomautti Henna Virkkunen, NYTKIS ry:n puheenjohtaja ja kuntaministeri.

Yhteisö ja asianomaiset mukaan

Ongelma on myös se, että keskusteluja käydään aina naisvaltaisissa ja jo ongelman tiedostavissa joukoissa.

"Se mikä tässä asetelmassa on hankalaa, on se, että naisia hakataan ja sitten naiset lohduttavat naisia. Siinä nukahtaa heti", näpäytti vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard.

"Tämä jätehuoltopää on kauhean turhauttava."

Miehet siis katoavat keskustelusta liian helposti, niin tekijöinä kuin auttajinakin. Hazard peräsi ennen kaikkea miesten osallistumista, valtaapitävien miesten aktiivisuutta asiassa ja myös miehiltä avointa väkivallan halveksuntaa.

Keskustelussa toivottiin esimerkiksi väkivallasta kysymistä lääkärissä ja neuvolassa, puuttumista varhaisella iällä ja väkivallan hiljaisesti hyväksyvän ilmapiirin muuttamista.

Ihmisoikeusliiton asiantuntija Rebwar Karimi painotti kunniaväkivallasta puhuttaessa, että pelkästään uhriin ja tekijöihin keskittymällä tai yksilöitä rankaisemalla ei tilannetta muuteta.

"Pitää puuttua rakenteisiin. Tekijöihin, jotka luovat pohjaa sellaiselle ajattelutavalle, että miehen kunnia on kiinni naisen seksuaalisuudesta."

Hän peräänkuulutti myös rationaalista keskustelua traditioista. Koska kunniaväkivallassa on usein kyse yhteisön paineesta, muutosta varten pitää tuoda koko yhteisö yhteen keskustelemaan asiasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia