”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti
Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.
Nainen työssään kasvomaski- ja vaatetehtaassa Zimbabwen Bulawayossa huhtikuussa. Kuva: KB Mpofu / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0.
Koronaviruspandemian vaikutukset ovat käytännössä pysäyttäneet edistyksen kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, summaa Bill ja Melinda Gatesin säätiön tuore raportti.
Säätiö julkaisee vuosittain katsauksen siihen, miten maailma on edistynyt kohti vuonna 2015 sovittuja kestävän kehityksen tavoitteita. 17 tavoitteesta tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta vuoteen 2030 mennessä.
Raportin mukaan edistys lähes jokaisessa tavoitteessa on taantunut koronaviruspandemian seurauksena. Äärimmäinen köyhyys on kasvanut seitsemän prosenttia. Lähes 37 miljoonaa ihmistä on pudonnut alle 1,9 dollarin päiväansiorajan ja 68 miljoonaa ihmistä alle 3,2 dollarin rajan viime vuoteen verrattuna.
Aiemmin on arvioitu, että koronaviruspandemia voi johtaa jopa yli 500 miljoonan ihmisen putoamiseen alle 5,5 dollarin päiväansiorajan.
Monet köyhtyneistä ovat ansainneet elantonsa epävirallisella sektorilla. Esimerkiksi Afrikassa epävirallisen sektorin työntekijöiden tulot putosivat 80 prosenttia pandemian ensimmäisenä kuukautena, Gatesien raportissa kerrotaan.
Rokotekattavuus on pudonnut tasolle, joka on viimeksi nähty 1990-luvulla. ”Toisin sanoen olemme menneet noin 25 vuotta taaksepäin 25 viikossa”, raportissa todetaan. Myös monissa muissa tavoitteissa edistys on hidastumassa.
Pandemialla on myös ollut suhteettoman suuret vaikutukset naisiin ja etnisiin vähemmistöihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa mustat ja latinalaisamerikkalaistaustaiset kertovat kaksi kertaa valkoisia useammin, etteivät pysty maksamaan vuokraansa, raportissa kerrotaan.
Monet kehittyvät maat ovat kuitenkin myös keksineet innovatiivisia ratkaisuja epidemian ja sen vaikutusten hallinnassa. Helmikuusta alkaen 131 maata on laajentanut käteissiirto-ohjelmiaan tai luonut kokonaan uusia ohjelmia.
Raportissa kehotetaan maailmaa tekemään yhteistyötä taudin hoidon kehittämisessä. Erään tutkimuksen mukaan mikäli rikkaat maat ostavat itselleen rokotteen kaksi miljardia ensimmäistä annosta, koronaan voi kuolla lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä.
”Tutkijat ovat hyvin lähellä kehittää turvallisia, tehokkaita rokotteita, mutta tieteen läpimurron pitää yhdistyä anteliaisuuden läpimurtoon. Hallitusten ja lääketeollisuuden johtajien on varmistettava, että kaikki, riippumatta siitä, missä he asuvat, saavat rokotteen. Ja olemme toiveikkaita sen suhteen, että näin käy”, sanoo Melinda Gates tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia