Uutiset Zimbabwen demokratiakehitys
Äänekkäin kansanliike vuosiin protestoi Zimbabwessa hallitusta vastaan
Kuivuus pahentaa talousvaikeuksia, joihin Robert Mugaben hallinto on maan ajanut.
Zimbabwelaiset ovat kyllästyneet maansa kehnoon taloudenpitoon, korruptioon ja työttömyyteen. Maassa on viime kuukaudet kampanjoitu itsevaltaisen presidentti Robert Mugaben hallintoa vastaan äänekkäämmin kuin vuosikausiin.
Mielenosoittajat käyttävät hyväkseen sosiaalista mediaa, johtohahmonaan pastori Evan Mawarire, joka perusti huhtikuussa sosiaalisen median kampanjan #ThisFlagin. Se vaatii muun muassa korruptoituneiden ministerien eroa, poliisin tiesulkujen poistamista sekä virkamiesten palkkojen maksamista ajallaan.
Alun perin rauhanomaiset protestit ovat tällä viikolla kiihtyneet. Kansainvälisten medioiden mukaan maanantaina taksikuskien spontaani mielenosoitus äityi väkivallaksi, kun mielenosoittajat kivittivät poliisia ja poliisi ampui heitä kyynelkaasulla. Keskiviikoksi kansanliike järjesti sosiaalisen median avulla yleislakon, ja käytännössä koko pääkaupunki oli kiinni, samoin monet muut suuret kaupungit.
Uutistoimisto Reutersin mukaan liike aikoo jatkaa lakkoja, kunnes Mugabe väistyy.
"Olemme päätymässä pisteeseen, jossa ilmaisemme nyt, että olemme saaneet tarpeeksemme. Siinä, mitä teemme, on kyse yhteisestä toiminnasta ja äänestä, joka kertoo turhautumisestamme. Nyt riittää", pastori Mawarire sanoi Reutersille.
Protestien taustalla ovat etenkin maan talousvaikeudet. Vuodesta 1980 hallinneen 92-vuotiaan presidentti Mugaben hallitus kärsii budjettivajeesta, joka on johtanut muun muassa siihen, ettei virkamiesten palkkoja ole saatu maksettua ajoissa. Kansalaisten kiukkua lisää se, että samaan aikaan ministerien kerrotaan ajavan hienoilla autoilla ja tekevän ulkomaanmatkoja, Reuters kertoo. Työttömyys on jopa 85 prosenttia ja julkisten palveluiden taso surkea, sillä hallinnon budjetista 82 prosenttia menee palkkoihin.
Reutersin mukaan useimmissa pääkaupunki Hararen pankeissa on 50 dollarin eli noin 45 euron päivänostoraja käteispulan vuoksi. Keskuspankki on suunnitellut laskevansa liikkeelle lisää seteleitä, minkä pelätään johtavan samanlaiseen hyperinflaatioon kuin vuonna 2008.
Tyytymättömyyttä lisää myös sääilmiö El Niñon aiheuttama vakava kuivuus, jonka seurauksena ainakin 2,8 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.
Mugaben hallinto on syyttänyt talousvaikeuksista länsimaiden asettamia pakotteita sekä vientihyödykkeiden hintojen laskua.
Zimbabwen hallinto on tavannut tukahduttaa etenkin opposition toimet kovalla kädellä. Nyt maan televiestintäviranomainen on ilmoittanut, että kumouksellisia viestejä lähettävät pidätetään. 95 ihmistä on jo pidätetty taksikuskien kahakan vuoksi.
Keskiviikkona aktivistit kertoivat myös viranomaisten sulkeneen nettiyhteydet ja WhatsAppin muutamiksi tunneiksi estääkseen tietojen levittämisen protesteissa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntijan Dewa Mavhingan mukaan poliisi on käyttänyt mielenosoittajien tukahduttamiseen pamppuja, vesitykkejä ja kyynelkaasua. Ainakin 50 mielenosoittajaa on loukkaantunut ja yksi poliisi kuollut.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia