Afrikan pisimpään hallinnut johtaja lupaa armahtaa poliittiset vangit
Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata kovin ottein lähes 40 vuotta mutta on nyt luvannut armahtaa poliittiset vangit ”kansallisen vuoropuhelun” onnistumiseksi. Samanlaisia lupauksia on tehty ennenkin, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Teodoro Obiang Nguema on hallinnut Päiväntasaajan Guineaa 39 vuotta. Kuva pääkaupunki Malabosta. Kuva: Ben Sutherland / CC BY 2.0.
Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on luvannut armahtaa hyvän tahdon eleenä maan poliittiset vangit. Armahdus koskee poliittisista rikoksista tuomittuja, niitä joiden vapaus on riistetty poliittisten oikeuksien harjoittamisen seurauksena sekä niitä, joita on estetty harjoittamasta poliittisia oikeuksiaan.
Tarkoituksena on näin helpottaa runsaan viikon kuluttua alkavaa kansallista vuoropuhelua, johon osallistuu hallituksen lisäksi muun muassa oppositiopuolueita, uskonnollisia ryhmiä sekä maasta pois muuttaneita. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Sen mukaan osa oppositiopuolueista oli vaatinut armahdusta.
Nguema on Afrikan pisimpään hallinnut presidentti, joka nousi valtaan vallankaappauksella vuonna 1979. Hän hallitsee maata kovin ottein. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet esimerkiksi mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksesta ja epäoikeudenmukaisista oikeudenkäynneistä. Maalla on runsaasti öljyä ja kaasua, mutta niistä saadut tulot käytetään lähinnä presidenttiä ympäröivän eliitin hyväksi. Maa on Transparency Internationalin korruptiolistauksessa sijalla 171/180.
Maassa on aika ajoin yritetty vallankaappauksia, joista viimeisimmästä kerrottiin vuodenvaihteessa. Sen jälkeen hyökkäykset oppositiota ja toisinajattelijoita vastaan ovat lisääntyneet ja oppositiopuolue CI on kertonut kahden jäsenensä kuolleen kidututuksen seurauksena.
Ngueman aikana on silloin tällöin järjestetty kansallisia vuoropuheluita, joiden seurauksena esimerkiksi oppositiopuolueita on laillistettu. Samoin on tarkoitus tehdä nyt. Opposition vaatimuksesta myös kansainväliset tarkkailijat ovat tervetulleita.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tyytyväinen armahdusuutiseen mutta se muistuttaa, että samanlaisia lupauksia tehtiin myös vuoden 2014 vuoropuhelun alla. Silloin kaikkia poliittisia vankeja ei vapautettu. Maan on tehtävä vielä paljon sorron lopettamiseksi, se sanoo.
”Vuosikymmenien ajan aktivistit, opposition jäsenet ja toisinajattelijat ovat joutuneet mielivaltaisesti pidätetyiksi ilman syytteitä tai yhteyttä perheeseen tai asianajajaan. Osaa on kidutettu. Viranomaisten on taattava välittömästi, ettei laittomia pidätyksiä enää tapahdu”, sanoo järjestön Länsi-Afrikan edustaja Marta Clomore tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia