Alle 5-vuotiaita kuolee vähemmän kuin koskaan aikaisemmin – Raportti muistuttaa perusterveydenhuollon tärkeydestä
Maailmassa kuoli vuonna 2022 lähes viisi miljoonaa alle 5-vuotiasta. Määrä on 2000-luvulla laskenut mutta viime vuosina kehitys on hidastunut, kertoo YK.
- Kuva: Elchinator / Pixabay.
Lapsikuolleisuus on laskenut historiallisen matalalle tasolle. Vuonna 2022 kuoli 4,9 miljoonaa lasta ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä. Määrä on 51 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2000 ja peräti 62 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990, käy ilmi YK:n tällä viikolla julkaisemasta raportista (pdf).
Monissa matalan tulotason ja alemman keskitulotason maissa edistys on ollut vieläkin nopeampaa. Kambodžassa, Malawissa, Mongoliassa ja Ruandassa lapsikuolleisuus on laskenut yli 75 prosenttia vuoteen 2000 verrattuna, raportissa kerrotaan.
Lähes puolet alle 5-vuotiaina kuolevista lapsista menehtyy ensimmäisen elinkuukauden aikana. Yleisin lapsikuolleisuuden syy onkin ennenaikaisuus. Muita yleisiä syitä ovat keuhkokuume, synnytyksen aikainen hapenpuute tai muut traumat, malaria ja ripuli.
Yli puolet kuolemista tapahtuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, vaikka maanosassa tapahtuu vain noin 30 prosenttia syntymistä. Alle 5-vuotiaan kuolleisuusriski on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 18 kertaa suurempi kuin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, raportissa kerrotaan.
Syyt lapsikuolleisuuden vähenemiseen ovat yksinkertaisia: satsaukset kätilöihin ja muuhun ammattitaitoiseen terveydenhuollon henkilökuntaan, rokotukset ja yhteisöjen terveystyöntekijät, jotka auttavat perheitä esimerkiksi oikeanlaisen ravitsemuksen tarjoamisessa lapsille.
Raportissa muistutetaan, että lapsia kuolee edelleen ennenaikaisesti täysin estettävissä oleviin syihin. Alle 5-vuotiaiden lisäksi vuonna 2022 kuoli yli kaksi miljoonaa 5–24-vuotiasta lasta ja nuorta.
”Sen, missä lapsi syntyy, ei pitäisi sanella sitä, missä he elävät tai kuolevat. On erittäin tärkeää parantaa kaikkien naisten ja lasten terveyspalveluiden saantia, myös hätätilojen aikana ja syrjäseuduilla”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.
Lapsikuolleisuuden väheneminen on myös hidastunut viime vuosina.
Raportissa suositellaan parempien terveyspalveluiden takaamiseksi investointeja koulutukseen ja työpaikkoihin sekä kunnollisten työolosuhteiden luomista terveystyöntekijöille. Erityisen tärkeä rooli on yhteisöjen terveystyöntekijöillä, jotka voivat esimerkiksi antaa rokotuksia, testata tauteja ja tukea ravitsemuksessa. Tutkimusten mukaan riskimaissa lapsikuolleisuus voi vähentyä merkittävästi, jos eniten tukea tarvitsevat onnistutaan tavoittamaan yhteisöpohjaisin menetelmin, raportissa kerrotaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia