Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Amnesty: Keski-Afrikan tasavallassa käydään kauppaa veritimanteilla
Sodan kummankin osapuoli on hyötynyt timanttikaupasta vientikiellosta huolimatta.
Keski-Afrikan tasavallassa toimivat yritykset ovat ostaneet useiden miljoonien dollarien arvosta timantteja selvittämättä riittävän tarkasti, onko kaupoilla rahoitettu maan sisällissodan osapuolia. Timanttikauppaan liittyy myös esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä ja veroihin liittyviä väärinkäytöksiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan.
Timanttien vienti Keski-Afrikan tasavallasta kiellettiin toukokuussa 2013, muutama kuukausi kristittyjen ja muslimien välillä käytävän sisällissodan syttymisen jälkeen. Kiellon langetti Kimberleyn prosessi, 81 maan muodostama ryhmä, joka pyrkii lopettamaan niin sanottujen veritimanttien myynnin.
Muun muassa kauppiaiden ja kaivostyöntekijöiden haastatteluihin perustuvan raportin mukaan sekä pääosin kristityt anti-balakat että muslimeista koostuvat Seleka-kapinalliset ovat kuitenkin hyötyneet timanttikaupasta. Ne ovat pitäneet hallussaan kaivoksia ja verottaneet tai kiristäneet suojelurahaa kaivostyöläisiltä ja timanttikauppiailta. Amnesty löysi myös alaikäisiä kaivostyöläisiä.
Raportin mukaan suurin maassa toimiva timanttiyritys, Sodiam, on ostanut konfliktin aikana anti-balakoita hyödyttäviä timantteja, ja nyt sillä hallussaan on timantteja seitsemän miljoonan dollarin arvosta. Vielä niitä ei ole viety maasta, mutta Kimberleyn prosessi saattaa sallia viennin, mikäli Keski-Afrikan tasavalta täyttää sille heinäkuussa asetetut ehdot.
Sodiam kiistää ostavansa konfliktitimantteja, mutta Amnestyn mukaan yrityksen vastuullisuuskäytännöissä ja huolellisuusvelvoitteen noudattamisessa on kuitenkin huomattavia puutteita.
"Yritykset eivät saa hyötyä veritimanttien kaupasta. Keski-Afrikan tasavallan hallituksen on takavarikoitava veritimantit, myytävä ne ja käytettävä tuotot yleiseen hyvään. Jälleenrakennukseen pyrkivän maan kansalaisilla on oikeus hyötyä runsaista luonnonvaroista", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo.
YK:n arvion mukaan maasta on onnistuttu myös viemään timantteja ulkomaille, mutta harvoja on pystytty jäljittämään. Todennäköisesti ne myydään kansainvälisten keskusten kautta. Niistä tärkeimpiä ovat Belgia ja Arabiemiirikunnat, jotka kumpikin ovat Kimberleyn prosessin jäseniä. Sen pitäisi taata kaupan sääntely, mutta Amnestyn mukaan sertifiointijärjestelmästä löytyy heikkouksia.
Keski-Afrikan tasavallan konflikti syttyi keväällä 2013. Sodan kummankin osapuolen tiedetään syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten tappoihin ja raiskauksiin. Yli puolet maan 4,5 miljoonasta ihmisestä tarvitsee humanitaarista apua väkivallan vuoksi.
Viime päivinä konflikti on pahentunut jälleen maan pääkaupungissa Banguissa tapahtuneen nuoren muslimimiehen murhan vuoksi. Maan on määrä pitää vaalit lokakuussa, mutta niitä saatetaan lykätä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia