Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti
Lähes puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä kärsii lähikuukausina nälästä – Avulla on kiire, sillä lähestyvät sateet tekevät teistä pian käyttökelvottomia
Keski-Afrikan tasavallan konflikti on jälleen kärjistynyt, ja samalla koronapandemia vaikeuttaa ruokakuljetuksia. Siksi yli 2,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee pian ruoka-apua.
Konflikti, koronapandemia ja pian myös sateet vaikeuttavat ruuan saamista ihmisille Keski-Afrikan tasavallassa. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.
Yli 2,2 miljoonaa ihmistä, 47 prosenttia Keski-Afrikan tasavallan väestöstä, kärsii lähikuukausina akuutista ja kasvavasta ruokapulasta maan kamppaillessa konfliktia ja koronavirusta vastaan. Alueelle tarvitaan apua pian, sillä ajanjakso toukokuusta elokuulle on perinteistä nälkäkautta, jonka aikana uusi sato on vasta tulossa, vetoavat YK:n elintarvikejärjestöt FAO ja WFP.
Järjestöjen mukaan noin kolmannes maan väestöstä jättää aterioita väliin tai myy omaisuuttaan voidakseen ostaa ruokaa. Yli 630 000 ihmisellä tilanne on vielä heikompi: he myyvät viimeisimmätkin omaisuuden rippeensä, ottavat lapsensa pois koulusta tai kerjäävät.
”Keski-Afrikan tasavallan väestö kärsinyt konfliktin vaikutuksista yli vuosikymmenen, ja ruokapula on kasvanut viime vuosina. Ruokaturvatilanne ei kuitenkaan ole koskaan näyttänyt näin pahalta”, sanoo FAO:n Keski-Afrikan tasavallan edustaja Perpetua Katepa-Kalala tiedotteessa.
Keski-Afrikan tasavalta on kärsinyt vuosia sisäisestä konfliktista. Väkivalta kärjistyi uudelleen viime joulukuussa. Kapinalliset vastustavat istuvan presidentti Faustin-Archange Touadéran vaalivoittoa, ja väkivalta on levinnyt ympäri maan. Se on häirinnyt ruuan toimittamista ja katkaissut liikenneyhteyksiä pääkaupunki Banguista muualle. Yhteensä lähes 730 000 ihmistä on pakossa kotimaansa sisäpuolella.
Samaan aikaan myös koronaviruspandemia häiritsee rajaliikennettä ja markkinoiden toimintaa, mikä vaikeuttaa ruuan kuljettamista ja nostaa sen hintaa. Esimerkiksi kassavan hinta nousi jopa 60 prosenttia marraskuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä.
Pian alkavan nälkäkauden aikana sateet tekevät hiekkateistä käyttökelvottomia, joten avulla on kiire.
”Ruuan, siementen ja muiden välttämättömien tarvikkeiden kuljettaminen on muuttumassa vain hankalammaksi. On kriittistä, että toimimme nopeasti”, Katepa-Kalala vetoaa.
FAO kertoo tarvitsevansa 31,5 miljoonaa dollaria (25,8 miljoonaa euroa) ja WFP 54,9 miljoonaa dollaria (45 miljoonaa euroa) voidakseen jakaa apua. Tavoitteena on muun muassa jakaa siemeniä ja työkaluja viljelijöille. WFP:n mukaan ilman uusia rahoitussitoumuksia se ei pysty vastaamaan lisääntyneisiin tarpeisiin ja voi joutua pienentämään ruoka-annoksia tai vähentämään apua saavien ihmisten määrää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia