Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan
Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.
Calais'n ja Grande-Synthen alueella elää toistatuhatta siirtolaista, jotka eivät saa säännöllisesti apua. Kuva Calais'n "viidakkoleiristä", jonka Ranska purki syksyllä 2016. Kuva: malachybrowne / Flickr.com / CC BY 2.0.
Ranskan viranomaiset ovat häirinneet ja jopa käyttäneet väkivaltaa siirtolaisia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia auttavia vapaaehtoisia kohtaan Pohjois-Ranskassa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Amnesty on haastatellut tuoretta raporttiaan varten siirtolaisia ja näiden auttajia Calais’ssa ja Grand-Synthessä Pohjois-Ranskassa. Järjestön mukaan alueella on yli 1 200 siirtolaista, jotka eivät saa säännöllisesti apua ja jotka ovat vapaaehtoisten varassa.
Raportin mukaan viranomaiset ovat uhkailleet vapaaehtoisia syytteellä ja pidätyksellä, aloittaneet perusteettomia syyteprosesseja sekä jopa käyttäneet väkivaltaa.
Häirintätapauksia on tänä vuonna raportoitu ainakin 72. Eräs avustustyöntekijä kertoi, että poliisi oli työntänyt hänet maahan ja kuristanut häntä, kun hän kuvasi neljää poliisi, jotka jahtasivat ulkomaalaista.
Vapaaehtoisten rekrytointi on vaikeutunut, ja monet yhä työskentelevät vapaaehtoiset kokevat stressiä, unettomuutta ja ahdistusta.
”Tunnen että olen ihmisten tarpeiden ja Ranskan viranomaisten häirinnän välissä. Tämä ei ole meille kestävä toimintaympäristö, ja auttamamme ihmiset kärsivät seurauksista”, sanoo vapaaehtoinen Loan Torondel järjestön tiedotteessa.
Torondel sai viime syksynä kunnianloukkaustuomion tviitattuaan poliisin toimista Calais’ssa. Hän on valittanut tuomiosta.
Poliisin toimista on tehty valituksia, mutta monien mukaan niitä ei oteta vakavasti vaan poliisi on jopa vihjannut valitusten olevan rikollisia. Yksi järjestö kertoi jättäneensä reilun kolmen vuoden aikana yli 60 valitusta, mutta maan oikeusministeriö kertoi Amnestylle saaneensa vain 11 valitusta.
Väkivaltaa kokevat myös siirtolaiset itse. Raportin mukaan eräs afganistanilaismies kertoi, että poliisi oli lyönyt häntä pampulla pakkohäädön aikana ja toinen taas kuvaili, miten poliisi oli virtsannut hänen telttansa päälle.
”Jätin maani etsiäkseni turvaa, mutta täällä kohtaan poliisin väkivallan. Poliisi tulee joka päivä ottaakseen telttani ja vaatteeni”, kertoi iranilainen mies Amnestylle.
Ranska pyrkii estämään epävirallisten siirtolaisleirien muodostumisen ja purki siksi pahamaineisen Calais'n ”viidakkoleirin” syksyllä 2016. Leirillä oli enimmillään noin 10 000 ihmistä, joista monien tavoitteena oli Englannin kanaalin ylitys ja pääsy Isoon-Britanniaan. Myös muiden epävirallisten asumusten asukkaita häädetään säännöllisesti.
Ranskassa on tarjolla siirtolaisille vaihtoehtoista majoitusta, mutta keskukset ovat kaukana Calais'sta ja Grande-Synthestä, eikä niiden kapasiteetti järjestöjen mukaan riitä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia