Amnesty vaatii seksityöntekijöiden parempaa suojelua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vaatii seksityöntekijöiden parempaa suojelua

Järjestö vahvisti kantansa, jonka mukaan seksityö on dekriminalisoitava.

Valtioiden pitäisi suojella paremmin seksityöntekijöitä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa kannanotossaan. Järjestö vahvistaa samalla viime syksynä tehdyn linjauksen, jonka mukaan seksityö pitäisi dekriminalisoida.

Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan sellaisen lainsäädännön purkamista, joka tekee aikuisten välisestä, suostumukseen perustuvasta kaupallisesta seksistä rikollista. Amnestyn mukaan on siirryttävä pois myös muusta lainsäädännöstä, josta seuraa seksityöntekijöiden oikeuksien loukkauksia.

Dekriminalisointi takaisi Amnestyn mukaan seksityöläisille paremmat terveyspalvelut ja madaltaisi kynnystä ilmoittaa väärinkäytöksistä poliisille. Sen sijaan ihmiskauppa sekä seksityöntekijöitä hyväksi käyttävien kolmansien osapuolien toiminta pitää sen mukaan edelleen säilyttää rikoksena.

"Haluamme lakeja, jotka keskittyvät nimenomaan seksityöntekijöiden oikeuksien suojeluun ja tekemään heidän elämästään turvallisempaa. Samaan aikaan lakien pitää tunnistaa ja tuomita kaikki hyväksikäyttö ja riisto. Valtioiden on varmistettava, ettei ketään pakoteta myymään seksiä", sanoo järjestön Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen.

Kannanotto herätti syksyllä kohua, sillä esimerkiksi joidenkin naisjärjestöjen mukaan järjestö asettui seksiteollisuuden puolelle. Sen sijaan esimerkiksi Suomessa seksityöläisten oikeuksia ajava Pro-tukipiste on pitänyt kantaa tervetulleena.

Asiasta käytiin vilkasta keskustelua vuosien ajan myös järjestön sisällä. Esimerkiksi Suomen osasto kannatti Ruotsin tavoin mallia, joka olisi korostanut myynnin dekriminalisointia mutta jättänyt muissa kysymyksissä liikkumavaraa.

Nyt julkaistu kanta perustuu konsultaatioiden lisäksi järjestön omaa, Papua-Uudessa-Guineassa, Hong Kongissa, Norjassa ja Argentiinassa tehtyyn tutkimukseen. Sen mukaan riippumatta siitä, onko seksityö määritelty rikokseksi vai ei, seksityöläisten oikeuksia poljetaan kaikissa maissa ja poliisi usein suojelemisen sijasta käyttää heitä hyväkseen.

Esimerkiksi Papua-Uudessa-Guineassa seksillä itsensä elättäminen on kielletty. Tämän seurauksena poliisi uhkailee, kiristää ja pidättää mielivaltaisesti seksityöntekijöitä, jotka joutuvat kärsimään leimaamisesta, syrjinnästä ja väkivallasta, jopa murhista. Myös poliisi itse syyllistyy seksityöntekijöiden raiskauksiin.

Norjassa sen sijaan on käytössä Suomen tyyppinen malli, jossa seksin osto on kiellettyä mutta myynti ei. Prostituution edistäminen ja esimerkiksi asunnon vuokraaminen seksityötä varten on nekin kriminalisoitu. Tutkimuksen mukaan seksityöläisillä on korkea kynnys raportoida poliisille väkivallasta, sillä vuokranantajat saattavat joutua häätämään nämä, jos käy ilmi, että asuntoa on käytetty seksin myyntiin.

Myös esimerkiksi vartijan palkkaaminen on hankalaa, sillä seksityöläisen vartiointikin saatettaisiin luokitella prostituution edistämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia