Amnestyn ihmisoikeustunnustus Suomen terveydenhuollon henkilöstölle – ”Pelkkä kiitos ei riitä”
Suomen Amnesty kiittää tämänvuotisella Kynttiläpalkinnollaan terveydenhuollon henkilökuntaa, joka on joustanut koronapandemian aikana. ”Poikkeuksellinen kuormitus ja riskialtis työ tulisi myös kompensoida rahallisesti”, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto on myöntänyt tämänvuotisen Kynttiläpalkintonsa suomalaiselle terveydenhuollon henkilöstölle.
Tunnustus myönnetään sellaiselle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia. Tänä vuonna halutaan palkita laitoshuoltajat, lähihoitajat, bioanalyytikot, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat koronapandemian vuoksi joutuneet työssään pitkittyneen kuormituksen kohteeksi.
”Kynttiläpalkinnolla haluamme kiittää kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat puolustaneet meidän oikeuttamme elämään ja terveyteen. Pelkkä kiitos ei riitä. Meillä kaikilla on vastuu huolehtia siitä, että terveydenhuollon henkilöstön oikeudet eivät jää koronapandemian jalkoihin”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.
Koronapandemian ensimmäisessä aallossa lähes tuhat terveydenhuollon työntekijää sai tartunnan Suomessa. Valmiuslain nojalla terveydenhuollon työntekijöiden lomia voitiin jäädyttää, irtisanomisaikaa pidentää ja heidät voitiin siirtää toisiin tehtäviin. Monet joutuivat lyhyessä ajassa perehtymään uusiin vaativiin tehtäviin työn ohella, Amnesty muistuttaa.
Esimerkiksi Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan 40 prosenttia hoitajista on uupuneita kevään ja kesän jäljiltä. Julkisella puolella hoitajille ei ole pääosin maksettu varsinaista “koronalisää“, toisin kuin monissa muissa maissa.
”Pandemia jatkuu edelleen. Suomessa tarvitaan konkreettisia tekoja terveydenhuollon työntekijöiden jaksamisen turvaamiseksi ja työturvallisuuden takaamiseksi. Poikkeuksellinen kuormitus ja riskialtis työ pandemian aikana tulisi myös kompensoida rahallisesti”, Johansson toteaa.
Amnestyn Suomen osasto on jakanut Kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 alkaen. Viimeksi se myönnettiin paperittomien terveysklinikalle Global Clinicille vuonna 2017.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia