Amnestyn vuosiraportti syyttää valtioita kaksinaismoralismista ja kansainvälisen järjestelmän heikentämisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn vuosiraportti syyttää valtioita kaksinaismoralismista ja kansainvälisen järjestelmän heikentämisestä

Suomi saa ihmisoikeusjärjestöltä kritiikkiä turvapaikkapolitiikan kaksoisstandardeista ja kiitosta translain uudistuksesta.

Ihmisiä kokoussalissa.

YK:n turvallisuusneuvoston istunto tammikuussa. Kuva: Roshni Khatri / Norway UN, Mission of Norway / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Ihmiskunta on syöksymässä aikakauteen, jossa kansainvälisen oikeuden noudattamiseen perustuvaa globaalia järjestelmää ei enää kunnioiteta, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä vuosiraportissaan

Sen mukaan samaan aikaan myös kansallisella tasolla oikeusvaltioperiaate on vaarassa rapautua.

Amnesty International julkaisee vuosittain raportin, jossa arvioidaan edeltävän vuoden ihmisoikeustilannetta sekä globaalisti että maittain. 

Viime vuonna ihmisoikeustilanteeseen vaikuttivat etenkin konfliktit, joita oli käynnissä esimerkiksi Ukrainassa, Gazassa, Sudanissa ja Myanmarissa. Niissä tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset osoittavat, että maailmanlaajuinen sääntöihin perustuva järjestys on vaarassa, järjestö toteaa. 

Se kritisoi esimerkiksi Yhdysvaltoja, joka esti kuukausien ajan YK:n turvallisuusneuvostoa vaatimasta tulitaukoa Gazaan ja aseistaa Israelia edelleen, vaikka sen aseilla voidaan syyllistyä sotarikoksiin.

Amnesty syyttää myös Euroopan maita, kuten Saksaa ja Iso-Britanniaa, ”irvokkaasta kaksinaismoralismista”. Maat ovat perustellusti esittäneet vastalauseensa Venäjän ja Hamasin tekemistä sotarikoksista, mutta samanaikaisesti ne tukevat Israelin ja Yhdysvaltojen toimia, se sanoo.

”Kansainvälisen yhteisö on ollut kyvytön suojelemaan siviilejä tappamiselta Gazassa. Instituutiot, jotka on perustettu puolustamaan ihmisoikeuksia ja suojelemaan siviilejä, eivät tällä hetkellä täytä tarkoitustaan”, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro tiedotteessa.

Raportissa nostetaan esiin huoli myös ilmastokriisin ihmisoikeusvaikutuksista sekä siitä, miten nopeasti kehittyvä tekoäly ja teknologia luovat maaperää rasismille, syrjinnälle ja disinformaation leviämiselle.

Suomea kritisoidaan kaksoisstandardeista, sillä se tarjoaa laajaa tukea Ukrainasta paenneille ihmisille mutta aikoo samalla tiukentaa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa ja on myös sulkenut itärajan.

”Suomen hallituksen viimeaikaiset toimet itärajan ja turvaa hakevien ihmisten oikeuksien suhteen osoittavat kansainvälisen oikeuden ja oikeusvaltioperiaatteen rapautumisen olevan uhka myös Suomessa”, Laajapuro toteaa. 

Raportissa nostetaan esiin myös loppuvuonna hyväksytyt laajat sosiaaliturvan leikkaukset. Kiitosta Suomi saa siitä, että sukupuolen juridinen vahvistaminen tuli translakiuudistuksen seurauksena mahdolliseksi omalla ilmoituksella ja abortin saaminen helpottui. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia