Avustusrekkojen määrä Gazassa on pienin sitten sodan alun – ”Olemme todella, todella kaukana siitä, mitä ihmiset tarvitsevat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusrekkojen määrä Gazassa on pienin sitten sodan alun – ”Olemme todella, todella kaukana siitä, mitä ihmiset tarvitsevat”

Pohjois-Gazaan suunnitelluista avustusoperaatioista saatiin syyskuun ensimmäisellä puoliskolla toteutettua alle 40 prosenttia. Avustusjärjestöt vetoavat tulitauon, avun läpipääsyn ja asevientikiellon puolesta.

Nainen puolilähikuvassa.

YK:n Gazan humanitaarisen avun ja jälleenrakennuksen koordinaattori Sigrid Kaag. Kuva: U.S. Institute of Peace / CC BY 2.0 DEED.

Humanitaarisen avun saaminen Gazaan vaikeutui entisestään elokuun aikana, selviää avustusjärjestöjen sekä YK:n uutiskeskuksen laskelmista.

YK:n uutiskeskuksen mukaan elokuussa Gazaan saatiin yhteensä vain 1 559 rekkalastillista apua pääosin Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta. Vielä toukokuussa määrä oli yli 4 000. Kyseessä on pienin avustuslastien määrä sen jälkeen, kun sota viime lokakuussa alkoi.

Samantyyppisiin laskelmiin on päätynyt myös 15 avustusjärjestön ryhmä, joka vetosi eilen humanitaarisen avun läpipääsyn sallimisen, asevientikiellon ja tulitauon puolesta.

”Tilanne oli sietämätön ennen viime lokakuun kärjistymistä ja on nyt katastrofin tuolla puolen. -- Apua, jota tarvitaan välittömästi 2,2 miljoonalle tulevina viikkoina ja kuukausina hengenvaarassa olevalle, ei pitäisi koskaan politisoida”, sanoo Caren Länsirannan ja Gazan johtaja Jolien Veldwijik tiedotteessa.

Ennen sotaa Gazaan saapui noin 500 avustuslastillista päivässä, eikä sitäkään pidetty riittävänä. Lokakuussa alkaneen sodan aikana Israel on rajoittanut avustustarvikkeiden tuloa asettamalla niille erilaisia kieltoja ja rajoitteita. Myös konfliktin aiheuttama turvattomuus, siviilien ja avustustyöntekijöiden pakeneminen ja infrastruktuurin tuhoutuminen vaikeuttavat kuljetuksia.

UN Newsin mukaan esimerkiksi syyskuun ensimmäisten kahden viikon aikana Israelin kanssa koordinoiduista, Pohjois-Gazaan suunnitelluista 94 humanitaarisesta avustusoperaatiosta vain 37 saatiin toteutettua. Etelä-Gazassa suunnitelluista operaatioista saatiin toteutettua vähän yli puolet. 

Avustusjärjestöjen laskelmien mukaan tarvitusta ruoka-avusta noin 83 prosenttia ei pääse Gazaan. Määrä on kasvanut viime vuodesta kolmanneksen. Elokuussa Gazan etelä- ja keskiosissa yli miljoona ihmistä ei saanut yhtään ruoka-apuannosta. Gazaan annettiin kesällä nälänhätävaroitus.

Tarvitusta insuliinista puolestaan jää uupumaan 65 prosenttia, verestä puolet. Sairaalavuoteita on enää 1 500, kun niitä viime vuonna oli 3 500, avustusjärjestöt kertovat.

YK:n humanitaarisista ja jälleenrakennuksesta vastaava koordinaattori Sigrid Kaag sanoi eilen, että Israelin viranomaisten kanssa on käyty korkean tason keskusteluja avun läpipääsystä. Avun saanti on kuitenkin yhä kiireellisempää.

”Sillä ei ole väliä, ovatko tarvikkeet rajalla. Niiden pitää olla Gazassa. Ne pitää jakaa. -- Olemme todella, todella kaukana siitä, mitä ihmiset tarvitsevat”, Kaag muistutti.

Konflikti kärjistyi viime vuoden lokakuussa, kun Gazassa valtaa pitävä Hamas hyökkäsi Israeliin, tappoi yli tuhat ihmistä ja otti 250 panttivankia. Israelin hyökkäyksessä Gazaan on sen jälkeen kuollut yli 41 000 palestiinalaista. Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on maan sisäisenä pakolaisena ja yli kahden miljoonan arvioidaan kärsivän hätätilatason nälästä. Maassa on havaittu myös ainakin yksi poliotapaus, ja rokotekampanja on parhaillaan käynnissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia