Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne
Bahrainilaisaktivisti tuomittiin vankilaan Twitter-viestin takia
Iso-Britannian ulkoministeri ylisti samaan aikaan maan edistystä, kritisoi Human Rights Watch.
Tunnettu bahrainilainen ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajab on tuomittu puolen vuoden vankeusrangaistukseen maan viranomaisten loukkaamisesta. Järjestöt ja monet muun muassa europarlamentaarikot vetosivat Rajabin puolesta mutta turhaan.
Rajab tuomittiin tämän lokakuussa julkaiseman Twitter-viestin takia tiistaina. Sen mukaan monet terroristiliike Isisiin liittyneistä ovat Bahrainin turvallisuusinstituutioiden edustajia. Maan rikoslain mukaan valtion instituutioita ei saa loukata. Väitettä on myös pidetty Bahrainille nolona, sillä maa on mukana Isisin vastaisissa toimissa ja se on monen länsimaan liittolainen.
Rajab on istunut vankilassa myös aiemmin muun muassa demokratiatapaamisiin osallistumisen vuoksi.
Yhdysvallat vaati aiemmin syksyllä Rajabin syytteiden hylkäämistä, ja myös osa europarlamentaarikoista vetosi tämän puolesta. Osa Euroopan hallituksista vaati etukäteen Rajabille reilua oikeudenkäyntiä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ei ole kuitenkaan hallitusten toimiin tyytyväinen. Kyse ei ole reilusta oikeudenkäynnistä, vaan siitä, ettei syytettä ylipäätään olisi pitänyt nostaa, totesi järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Joe Stork ennen tuomion antamista.
Järjestö kritisoi myös Ison-Britannian ulkoministeriä Philip Hammondia, joka vain vuorokautta ennen Rajabin tuomiota sanoi puheessaan, että Bahrainin hallitsijat ovat matkalla oikeaan suuntaan ja tekemässä merkittäviä uudistuksia. Samaan aikaan kuitenkin myös maan tärkeimmän oppositioliikkeen johtaja on pidätettynä.
Myös Rajab itse muistutti ennen tuomion lukua olevansa vain yksi esimerkki siitä, mitä ihmisoikeuspuolustajille tapahtuu Persianlahden maissa.
"Emme ole vain omien hallitustemme vainon uhreja, mutta myös kansainvälisen yhteisön hiljaisuuden, tekopyhyyden ja kaksoisstandardien uhreja. Kansamme, jotka haluavat vapautta ja oikeudenmukaisuutta, joutuvat maksamaan hinnan", hän sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan.
Rajab vapautettiin takuita vastaan, mutta hän on matkustuskiellossa. Hänen asianajajansa aikoo valittaa tuomiosta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia