Bangladesh kumosi väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen kiintiölain – Taustalla syvempi tyytymättömyys maan hallintoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladesh kumosi väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen kiintiölain – Taustalla syvempi tyytymättömyys maan hallintoon

Opiskelijoiden järjestämissä mielenosoituksissa on kuollut noin 150 ihmistä, muun muassa poliisin käyttämään väkivaltaan. Opiskelijat vastustivat lakimuutosta, joka olisi palauttanut kiintiön, jolla valtion työpaikoista olisi varattu 30 prosenttia itsenäisyyssodassa taistelleiden perheenjäsenille.

Vihreä lippu, jossa keskellä punainen pallo.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Bangladeshissa puhkesivat valtavat mielenosoitukset heinäkuun alussa, kun maan oikeuslaitos päätti palauttaa valtion työpaikkoja koskevan vanhan kiintiön, jonka mukaan 30 prosenttia työpaikoista tulisi varata vuoden 1971 itsenäisyyssodassa taistelleille veteraaneille ja heidän perheenjäsenilleen. Kiintiö oli poistettu käytöstä jo vuonna 2018.

Pääosin opiskelijoiden aloittamat mielenosoitukset ovat vaatineet Guardianin mukaan noin 150 ihmisen hengen, kun valtion turvallisuusjoukot vastasivat niihin väkivalloin, muun muassa kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Tuhansia ihmisiä on edelleen sairaalahoidossa ja myös poliiseja haavoittui mellakoissa. Hallitus sulki protestien alettua internetin ja julisti viime viikonloppuna myös ulkonaliikkumiskiellon.

Opiskelijat kokivat kiintiön palauttamisen epäoikeudenmukaisena, sillä maa on taloudellisessa ahdingossa ja työpaikat ovat kiven alla. Monet protestoivat myös hallitsevan pääministeri Sheikh Hasinan korruptoitunutta hallitusta ja itsevaltaisia otteita vastaan. Kiintiöjärjestelmä olisi suosinut maan hallitusta suosivia ryhmiä.

Mielenosoitusten ansiosta laki lopulta kumottiin ja kiintiö poistettiin jälleen käytöstä. Kiintiö itsenäisyystaistelijoille ja heidän perheenjäsenilleen laskettiin 5 prosenttiin ja 2 prosenttia varattiin etnisille vähemmistöille ja vammautuneille. Loput paikoista ovat avoimia kaikille pätevyyden omaaville.

Amnesty International vaatii , että valtaapitävät tutkivat puolueettomasti kaikki kuolemaan johtaneet väkivaltaisuudet ja saattavat niistä vastaavat tahot vastuuseen.

”Dhakan poliisin mielivaltaisesti määräämä internetin täydellinen sulkeminen ja yleinen mielenosoituskielto rajoittavat sananvapautta ja rauhanomaista kokoontumista ja rikkovat kansainvälisiä sopimuksia muun muassa kansalaisoikeuksista, joihin Bangladesh on sitoutunut, sanoo Amnestyn Etelä-Aasian yksikön johtaja Babu Ram Pant.

Amnestyn mukaan on häikäilemätöntä, että tällaisten väkivaltaisten protestien aikana ihmiset saatetaan tietopimentoon.

”Tällainen vaikuttaa ihmisten turvallisuudentunteeseen, aiheuttaa epävakautta ja paniikkia sekä vähentää luottamusta valtaa pitäviin”, Ram Pant jatkaa.

Myös Guardianin haastattelemien opiskelijajärjestöjen mukaan lain kumoaminen ei vielä lopeta mielenosoituksia. Nyt he vaativat oikeutta poliisiväkivallan vuoksi kuolleiden opiskelijaystäviensä puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia