Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin kuolemasta tulee huomenna torstaina kuluneeksi vuosi. Vaikka Cáceresin murhasta on tehty useita pidätyksiä, tuomioita ei ole annettu.

Cáceres johti alkuperäiskansajärjestö Copinhia, joka vastusti Agua Zarcan patohanketta Hondurasissa. Hän oli kertonut 33 tappouhkauksesta ennen murhaansa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan murhan tutkinta on ollut skandaalimaisen huonoa, sillä sen tilaajia ei ole pystytty tunnistamaan eikä todistajia ole suojeltu tehokkaasti.

"Bertan traaginen murha kuvaa Hondurasin ihmisoikeustilanteen murheellista tilaa. Viesti on selvä: jos ihmisoikeustyösi haittaa vallassa olevia, sinut tapetaan”, toteaa Erika Guevara-Rosas, Amnestyn Latinalaisen Amerikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Murhan jälkeen myös muita Copinh-järjestön jäseniä on murhattu ja uhkailtu. Hondurasia pidetäänkin yhtenä maailman vaarallisimmista maista ympäristöaktivisteille.

Cáceresin murhasta on pidätetty kahdeksan ihmistä, joista kaksi patohankeyhtiö Desan entisiä tai nykyisiä työntekijöitä. Pidätetyistä kolmella on yhteyksiä armeijaan. Brittilehti The Guardian kertoi eilen saaneensa tietoja siitä, että Cáceresin murhan suunnittelivat sotilastiedustelun asiantuntijat, joilla on yhteyksiä Yhdysvaltain kouluttamiin maan erikoisjoukkoihin. Cáceresin nimen on myös epäilty olleen armeijan tappolistalla.

Cáceresin vastustaman patoprojektin yksi rahoittaja oli suomalainen Finnfund, joka tapauksen jälkeen jäädytti rahoituksensa sille ja ilmoitti ryhtyvänsä vetäytymään hankkeesta. Ylen mukaan vetäytyminen on kuitenkin kesken, sillä Finnfund sekä sen kumppanit teettävät ensin selvityksen, jotta voitaisiin varmistaa, että vetäytyminen pystytään tekemään vastuullisesti.

OIKAISU 2.3. Copinh on alkuperäiskansajärjestö, eli alkuperäiskansa, kuten alkuperäisessä jutussa mainittiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia