Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Nuori nainen puhumassa mikkiin

Bertha Zúñiga on kampanjoinut äitinsä Berta Cáceresin murhan selvittämisen puolesta. Kuva: angelamcave / Flickr.com / CC BY 2.0.

Viime vuonna murhatun hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin tytär Bertha Zúñigaa vastaan on tehty aseellinen hyökkäys. Asiasta kertovat Zúñigan johtama alkuperäiskansajärjestö Copinh sekä brittilehti The Guardian.

Zúñiga otti Copinhin johdon muutama viikko sitten, The Guardian kertoo. Hyökkäys tapahtui viime perjantaina, kun 25-vuotias Zúñiga ja hänen kaksi kollegaansa olivat ajomatkalla Keski-Hondurasissa. Heidän autonsa pakotettiin pysähtymään ja kolme hyökkääjää kävi heidän kimppuunsa viidakkoveitsin. He onnistuivat pakenemaan, mutta pian heidät yritettiin pakottaa autolla tieltä, joka kulki kallionkielekkeellä.

Copinh uskoo, että hyökkäys liittyy vierailuun, jonka Zúñiga kumppaneineen teki ennen hyökkäystä. He olivat selvittelemässä maaseudun yhteisöjen välistä vesikiistaa, joka puolestaan liittyy läheisen vesivoimalan aiheuttamaan vesipulaan.

Zúñiga on kampanjoinut äitinsä murhan selvittämisen puolesta. Hän on vieraillut myös Suomessa.

Tapaus on jälleen yksi esimerkki Hondurasin ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistien kohtaamista vaaroista. Global Witness -järjestön mukaan maassa on tapettu ainakin 123 ympäristö- tai maaoikeusaktivistia vuodesta 2010 alkaen. Taustalla on vuonna 2009 tehty vallankaappaus, jonka jälkeen maassa on aloitettu paljon laajoja kaivos- ja vesivoimaprojekteja. Maaseudun väestö ja alkuperäiskansat vastustavat usein hankkeita, ja turvallisuusjoukot ovat käyneet kovin ottein heitä vastaan.

Cáceresin murha maaliskuussa 2016 herätti suurta huomiota, sillä tämä oli perustamansa Copinh-järjestön kanssa vastustanut Agua Zarcan vesivoimahanketta, jota rahoittivat kansainväliset toimijat, muun muassa Suomen kehitysrahoituslaitos Finnfund, joka on sittemmin vetäytynyt hankkeesta.

Cáceres murhattiin vuosien tappouhkausten ja häirinnän jälkeen. Murhasta on otettu kiinni kahdeksan ihmistä, joista osalla on yhteyksiä hänen vastustamansa voimalan rakentajayhtiöön, osalla armeijaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia