Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia
Brasilia sääti perustuslain netinkäyttäjille
NSA:n vakoiluskandaali on kannustanut maata ponnistelemaan internetin vapauden puolesta.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff on allekirjoittanut uuden lainsäädännön, jonka tarkoituksena on turvata internetin käyttäjien yksityisyyttä ja verkon vapautta. Huhtikuun lopussa hyväksyttyä Marco Civil da Internet -lainsäädäntöä on kutsuttu Brasilian internet-perustuslaiksi.
Nyt säädetty lainsäädäntö velvoittaa sähköpostipalvelujen tarjoajat takaamaan kirjesalaisuus elektroniselle viestinnälle, rajoittaa voimakkaasti ulkopuolisten pääsyä palvelimille varastoituihin käyttäjätietoihin sekä takaa sananvapauden internetissä käytävälle julkiselle keskustelulle.
Laki myös velvoittaa verkkoyrityksiä takaamaan tasapuolista palvelutasoa kaikille asiakkailleen eikä esimerkiksi veloittamaan tiettyjen palveluiden, kuten Skypen tai vertaisverkkojen käytöstä.
Monikansalliset verkkojätit, kuten Google ja Facebook, joutuvat nyt myös noudattamaan Brasilian lainsäädäntöä toimiessaan maan rajojen sisäpuolella, vaikka niiden palvelimet sijaitsevatkin ulkomailla.
Lain taustalla on tyrmistys Edward Snowdenin paljastaman vakoiluskandaalin laajuudesta. Snowdenin medialle vuotamista dokumenteista on paljastunut muun muassa, että Yhdysvallat on vakoillut Dilma Rousseffin, hänen henkilökohtaisten avustajiensa sekä maan kansallisen öljy-yhtiö Petrobrasin viestintää.
Rousseff perui viime syksyllä jo varmistetun vierailun Washingtoniin vastalauseena paljastuksille, mutta on myös pyrkinyt asemoimaan itsensä yhdeksi johtavista internetin vapautta ajavista valtioista.
Muun muassa internetin kehitystä johtanut verkkopioneeri Tim Berners-Lee on kehunut lainsäädäntöä historiallisena.
"Kyseessä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka hallituksilla voi olla verkko-oikeuksien ja internetin vapautta edistävä rooli", Berners-Lee sanoi.
Toisaalta verkko-oikeuksia edistävä Electronic Frontier Foundation on kritisoinut lain puutteita, sillä rajoituksista huolimatta käyttäjätietojen varastointi myöhempää käyttöä varten tulee jatkumaan.
Myös europarlamentti otti aiemmin keväällä järjestetyssä äänestyksessä vahvasti kantaa verkon vapauteen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia