Internetin vapaus kaventunut entisestään, varoittaa Freedom House – Valtiot käyvät verkkoaktivistien kimppuun etenkin vaalien aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Internetin vapaus kaventunut entisestään, varoittaa Freedom House – Valtiot käyvät verkkoaktivistien kimppuun etenkin vaalien aikana

Hallitus sulki riippumattoman median verkkosivut Kirgisiassa sen jälkeen, kun tämä oli raportoinut vankilassa olevan oppositiohahmo kidutusepäilyistä. Se on vain yksi esimerkki siitä, miten internetin vapautta rajoitetaan, kertoo Freedom House tuoreessan raportissaan.

Tietokoneen näppäimistö ja näyttö.

- Kuva: Tim Klapdor / CC BY-NC 2.0 DEED.

Internetin vapaus on heikentynyt 14:ttä vuotta peräkkäin, syynä etenkin vaalien peukalointi ja ilmaisunvapauteen kohdistuvat hyökkäykset, kertoo yhdysvaltalainen demokratia- ja ihmisoikeusjärjestö Freedom House tänään julkaistussa vuotuisessa raportissaan (pdf).

Raportissa tarkastellaan 72:ta maata, joissa elää 87 prosenttia maailman netinkäyttäjistä. Se mittaa nettiin pääsyn estämistä, sisältöjen rajoittamista sekä käyttäjien oikeuksien rikkomuksia, kuten ilmaisunvapauden rajoittamista ja seurantaa. Pohjoismaat eivät Islantia lukuun ottamatta ole mukana tutkimuksessa.

Tutkijat ovat erityisen huolissaan internetin vapauden rajoitusten vaikutuksista vaaleihin, sillä se heikentää äänestäjien kykyä tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Ainakin 25 maassa hallitukset estivät nettiin pääsyn kokonaan, rajoittivat pääsyä sosiaalisen median alustoille tai tietyille nettisivuille vaalien aikana. Monissa maissa hallitusta kannattavat kommentaattorit manipuloivat verkossa leviävää tietoa, ja myös tekoälyä käytettiin harhaanjohtavan tiedon levittämiseen.

“Ihmiset kamppailevat saadakseen verkossa luotettavaa tietoa, ja väärien tai harhaanjohtavien sisältöjen lisääntyminen herättää epäilyksiä vaalituloksista ja ruokkii pitkäaikaista epäluottamusta demokraattisiin instituutioihin”, muistuttaa Freedom Housen väliaikainen johtaja Nicole Bibbins Sedaca tiedotteessa.

Huolta herättävät myös hallitusten hyökkäykset netinkäyttäjiä vastaan. Ainakin 43 maassa ihmisiä tapettiin tai heitä vastaan hyökättiin verkkoaktivismin takia ja ainakin 56 maassa netinkäyttäjiä pidätettiin.

Esimerkiksi Thaimaassa tuomittiin demokratia-aktivisti 25 vuodeksi vankilaan 18:n viestipalvelu X:ssä julkaistun, monarkiaa käsittelevän viestin takia. Irakissa toimittajat, aktivistit ja bloggarit joutuvat kokemaan väkivaltaa, kidnappauksia ja jopa salamurhia kostona verkkoaktivismistaan. Syksyllä 2023 kansalaisyhteiskunnan aktivisti murhattiin sen jälkeen, kun tämä oli kehottanut Facebookissa irakilaisia protesteihin, raportissa kerrotaan.

Maat asetetaan raportissa järjestykseen satapisteisellä asteikolla. Jaetulla jumbosijalla ovat Kiina ja Myanmar. Muita häntäpään maita ovat Iran, Venäjä ja Kuuba. Kärjessä puolestaan ovat Islanti, Viro, Kanada, Chile ja Costa Rica.

Eniten tilanne huononi Kirgisiassa. Siellä hallitus muun muassa sulki riippumattoman Kloop-median verkkosivut sen jälkeen, kun se oli raportoinut vankilassa olevan oppositiohahmo kidutusepäilyistä, raportissa kerrotaan.

Raportti kattoi kesäkuun 2023 ja toukokuun 2024 välisen ajanjakson.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia