Burma tapailee demokratiaa
Burma tarvitsee rauhaa ja liennytystä ennen kuin ulkomaiset sijoittajat ryntäävät hitaasti vapautuvaan maahan, sanoo kansalaisjärjestöaktiivi Shwe Shwe Sein Latt.
Shwe Shwe Sein Lattin mukaan Burman vapautuminen on vasta alussa. Kuva: Teija Laakso.
Demokratian vastakohtana tunnettu Burma on tehnyt viime aikoina niin paljon uudistuksia, että kehitys tuntuu jo melkein liian hyvältä ollakseen totta. Aiemmin tiukkaa valtaa pitänyt sotilasjuntta on muun muassa sallinut oppositiopuolueen toiminnan, vapauttanut poliittisia vankeja ja järjestänyt vaalit.
Burmalainen järjestöaktiivi Shwe Shwe Sein Latt on optimistinen maansa tulevaisuuden suhteen mutta ei kiljahtele vielä riemusta.
"Vielä ei voi edes puhua muutoksesta, vaan vasta edistyksestä. Uudistukset ovat tapahtuneet ylätasolla, eivät ruohonjuuritasolla", hän toteaa.
Toukokuussa Suomessa vieraillut Shwe Shwe Sein Latt on mukana Burman kansalaisjärjestöjen verkostoissa ja johtaa perustamaansa naisten poliittista osallistumista edistävää järjestöä Burman Yangoonin alueella.
Hänen mukaansa viime aikoina uutisoidut poliittiset uudistukset ovat alkaneet tuntua maassa myös käytännössä.
"Muutos alkoi tuntua vuoden alussa, kun poliittisia vankeja vapautettiin ja oppositio päätti osallistua vaaleihin. Puolueet ja järjestöt voivat nyt toimia aiempaa vapaammin, verkostoitua ja liittoutua keskenään", hän kertoo.
Juntta edelleen vallassa
Burmassa järjestettiin huhtikuussa täytevaalit, joissa valittiin 45 uutta parlamentaarikkoa hallitukseen siirtyneiden tilalle. Rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtama NLD-oppositiopuolue voitti lähes kaikki paikat osallistuttuaan vaaleihin ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.
Samaan aikaan maassa on esimerkiksi höllätty mediasensuuria sekä sallittu mielenilmauksia ja ammattiliittojen toimintaa.
Shwe Shwe Sein Latt muistuttaa, että uudistuksista huolimatta Burman poliittinen järjestelmä on muuttunut vain vähän. Noin 80 prosenttia parlamenttipaikoista on edelleen joko armeijalla tai sen tukemalla USDP-puolueella.
"Perustuslain mukaan komentajalla on enemmän valtaa kuin presidentillä. Armeija voi edelleen koska tahansa ottaa vallan", hän toteaa.
Lisäksi pelkkä oppositiopuolue ei hänen mukaansa riitä uudistuksiin, vaan tarvitaan myös esimerkiksi kansalaisjärjestöjä, jotta maa voisi mennä eteenpäin.
Investoinneissa riskinsä
Burman talous on surkeassa tilassa: korruptio on laajalle levinnyttä, talous kehittymätön. EU:n ja Yhdysvaltain sanktiot heikentävät investointimahdollisuuksia.
Maan vapautumisen vuoksi ulkomaisten sijoittajien kiinnostus maan vauraisiin luonnonvaroihin on kuitenkin kasvanut. Sanktioitakin on lievennetty.
Shwe Shwe Sein Latt on tilanteesta huolissaan, sillä hänen mukaansa bisnesmiehet unohtavat rauhan ja liennytyksen, joita Burma nyt todella tarvitsee, jotta demokratia toteutuisi.
"Järjestelmämme ei ole vielä valmis investointeihin, vaan tarvitsemme uutta lainsäädäntöä ja kapasiteetin rakennusta", hän toteaa.
Hänen mukaansa Burma kaipaa lisää etenkin juridista ja poliittista osaamista, jotta politiikkaa ja lainsäädäntöä voitaisiin uudistaa. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä osaavat ihmiset lähtevät usein maasta.
Shwe Shwe Sein Latt on huolissaan myös investointien vaikutuksista maan etnisiin vähemmistöihin. Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi Kiinan, joka on haalinut Burmasta luonnonvaroja jo vuosia. Hänen mukaansa resurssien vieminen on yksi syy konfliktiin, joka on riehunut Burman Kachinin osavaltiossa vuosia.
Naiset mukaan
Shwe Shwe Sein Lattin oma järjestö Phan Tee Eain pyrkii lisäämään etenkin naisten ja nuorten osaamista ja osallistumista maan kehittämiseen. Se antaa muun muassa kansalaiskoulutusta, jossa kerrotaan kansalaisoikeuksista ja perustuslaista, sillä maan koululaitos ei opeta niistä mitään.
Erityisen paljon järjestö pyrkii lisäämään naisten poliittista osallistumista, sillä tällä hetkellä vain muutama prosentti parlamentin jäsenistä on naisia. Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on naisena poikkeus.
"Naiset ovat aiemmin osallistuneet vähän, joten heillä ei ole riittävästi taitoja eikä itseluottamusta. Mutta olen huomannut, että jos heillä on taidot ja mahdollisuus, he ottavat tilaisuudesta vaarin", Shwe Shwe Sein Latt toteaa.
Huhtikuun vaaleissa naiset olivatkin aiempaa innokkaammin mukana.
"Ehkä meillä vuoden 2015 vaaleissa on jo 10 prosentin naisedustus – tai jopa 30 prosentin", Shwe Shwe Sein Latt toivoo.
Hidasta kehitystä
- Burmaa on vuodesta 1962 hallinnut sotilasjuntta, joka on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten toisinajattelijoiden väkivaltaiseen tukahduttamiseen.
- Vuonna 2010 sotilasjuntta ilmoitti maan siirtyvän siviilihallintoon ja järjesti 20 vuoteen ensimmäiset vaalit, joita kuitenkin moitittiin vilpillisiksi. Käytännössä armeijan kenraaleilla ja sen tukemalla USDP-puolueella on edelleen valtaosa parlamenttipaikoista.
- Vaalien jälkeen sotilasjuntta vapautti 20 vuotta kotiarestissa olleen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin.
- Siviilihallintoon siirtymisen jälkeen Burma on vapauttanut satoja poliittisia vankeja, pyrkinyt ratkomaan maan etnisiä konflikteja, sallinut oppositiopuolue NLD:n rekisteröitymisen sekä esimerkiksi rauhanomaiset mielenilmaukset.
- Huhtikuussa 2012 juntta järjesti täytevaalit, jotka voitti NLD.
- Uudistusten seurauksena EU, Australia ja Yhdysvallat ovat höllentäneet Burmalle asettamiaan sanktioita.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia