Eduskuntavaalit: Osa puolueista kiristäisi asevientilinjaa, hävittäjähankinnat jakavat mielipiteitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eduskuntavaalit: Osa puolueista kiristäisi asevientilinjaa, hävittäjähankinnat jakavat mielipiteitä

Suomen Rauhanliiton tekemän katsauksen mukaan muun muassa viime aikojen keskustelu aseviennistä Jemeniin näkyy puolueiden vaaliohjelmissa.

Eduskuntatalo, edessä Suomen ja YK:n liput.

Puolueet eivät juuri käsittele kansainvälisiä sopimuksia eduskuntavaaliohjelmissaan. Kuva: Peter / Flickr.com / CC BY 2.0.

Sunnuntain eduskuntavaaleissa kamppailevat puolueet ovat ainakin jossain määrin eri mieltä asevientiin, turvallisuuspolitiikkaan ja aseistariisuntaan liittyvistä kysymyksistä. Osa ei mainitse niitä vaaliohjelmissaan lainkaan, osa taas esittää selkeitä vaatimuksia, käy ilmi Suomen Rauhanliiton tekemistä katsauksista.

Järjestö on käynyt läpi puolueiden vaaliohjelmia sekä muita kannanottoja, jotka liittyvät turvallisuuspolitiikkaan.

Rauhanliiton mukaan etenkin viime aikojen keskustelu Jemenin tilanteesta näkyy vaaliohjelmissa. Kolme eduskuntapuoluetta ottaa ohjelmissaan selkeästi kantaa asevientiin, vaikka linjaukset eivät varsinaisesti poikkea Suomen tämänhetkisistä sitoumuksista.

Vihreät vaativat poliittisessa ohjelmassaan asevientilinjan kiristämistä, vasemmistoliitto aikoo lopettaa asekaupan sotaa käyviin ja mihin ja sdp haluaa ”aktiivisesti edistää kansainvälisen asekauppasopimuksen yleistä sitovuutta ja kattavuutta sekä toimeenpanoa”.

Suomessa on käyty vilkasta julkista keskustelua aseviennistä sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Patrian Arabiemiirikunnille myymää sotakalustoa on nähty Jemenin sodassa. Jatkovientilupa myönnettiin vielä viime kesänä, mutta viime vuoden lopulla ulkoministeriö ilmoitti, ettei Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin myönnetä enää vientilupia.

Hävittäjähankinnat jakavat puolueiden mielipiteitä eniten. Epäilevin linja on vasemmistoliitolla, joka painottaa ”kriittistä” tarkastelua. Kokoomus haluaisi Puolustusvoimien tällä hetkellä suunnittelemat 64 hävittäjää, rkp ja kristilliset puhuvat ”riittävästä ” määrästä kalustoa ja rahoitusta.

Sininen tulevaisuus taas tavoittelee jopa sataa uutta hävittäjä nykyisten 64:n sijasta.

Kansainvälisistä sopimuksista puhutaan vähän

Kansainväliset aseistariisuntasopimukset näkyvät Rauhanliiton selvityksen mukaan vaaliohjelmissa vain vähän. Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät vaativat, että Suomi liittyisi vuonna 2017 hyväksyttyyn YK:n ydinasekieltosopimukseen.

Sdp ja vasemmistoliitto haluaisivat Suomen liittyvän myös rypäleaseiden kieltosopimukseen. Sininen tulevaisuus taas haluaisi, että Suomi irtautuu henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Robottiaseisiin puolueet eivät juurikaan ota kantaa. Kansalaisjärjestöt ja muutamat valtiot ovat ajaneet täysautonomisten aseiden kieltosopimusta, mutta useimmat isoimmat maat eivät halua ainakaan sitovaa sopimusta. Eduskuntapuolueiden vaaliohjelmissa asian mainitsee vain sdp, jonka mielestä Suomen tulee edistää autonomisten aseiden kieltosopimuksen aikaansaamista. Vihreät vaativat samaa erillisessä poliittisessa ohjelmassaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia