Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Egypti teloitti viime vuonna kolmanneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Nyt vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12 kuolemantuomiota, jotka liittyvät vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeisiin mielenosoituksiin.
Egypti kuuluu maailman pahimpiin teloittajiin. Tänä vuonna maassa on teloitettu ainakin 51 ihmistä. Kuva: Ben Schumin / CC BY-SA 2.0.
Egyptin korkein vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12:n oppositioliike Muslimiveljeskuntaan kuuluneen henkilön kuolemanrangaistukset.
Teloitettavien joukossa on liikkeen johtohahmoja, kuten ryhmän tärkein uskonoppinut Abdul Rahman Al-Bar, entinen parlamentin jäsen Mohamed El-Beltagi sekä entinen ministeri Osama Yassin, kertoo uutistoimisto Reuters.
Tuomiot liittyvät Egyptissä heinä- ja elokuussa 2013 järjestettyihin mielenosoituksiin. Ne seurasivat vallankaappausta, jossa armeija syrjäytti Egyptin ensimmäisen demokraattisesti valitun presidentin, Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursin.
Armeija hajotti mielenosoitukset väkivalloin ja tappoi jopa 900 ihmistä. 739 ihmistä asetettiin syytteeseen joukko-oikeudenkäynnissä, jonka seurauksena 75 ihmistä sai kuolemantuomion ja sadat muut vankeustuomion, osa poissaolevina.
”Nämä armottomat kuolemantuomiot, jotka annettiin vuonna 2018 karkean epäreilun massaoikeudenkäynnin jälkeen ovat tahra Egyptin korkeimman vetoomustuomioistuimen maineessa ja heittävät synkän varjon koko maan oikeusjärjestelmän ylle”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.
Tuomittuja syytettiin luvattomaan protestiin osallistumisesta sekä väkivallasta turvallisuusjoukkoja ja muita tahoja kohtaan. Osa tuomituista on onnistunut muuttamaan tuomionsa elinkautiseksi, mutta 12 ihmisen kuolemantuomiot pysyivät voimassa, eikä niitä vastaan voi enää vedota.
Egypti nousi Amnestyn tilastoissa viime vuonna maailman kolmanneksi eniten teloituksia toteuttavaksi maaksi. Tänä vuonna ainakin 51 ihmistä on teloitettu.
Maan ihmisoikeustilanne on heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Mursin syrjäyttämisen jälkeen presidentiksi nousi Abdel Fattah al-Sisi.
Al-Sisin aikana ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty, kidutettu, pahoinpidelty ja häiritty oikeuslaitoksen avulla. Kymmeniä tuhansia hallituksen kriitikoita, kuten toimittajia ja ihmisoikeuspuolustajia, on vankilassa poliittisten syytteiden seurauksena. Rauhanomaisia aktivisteja vastaan nostetaan terrorismisyytteitä ja ulkomailla olevien toisinajattelijoiden perheitä häiritään. Aktivisteja on myös kadonnut.
”Sen sijaan, että Egyptin viranomaiset kiihdyttävät kuolemanrangaistuksen käyttöä pitämällä voimassa karkean epäreilujen joukko-oikeudenkäyntien seurauksena langetetut kuolemantuomiot, heidän pitäisi välittömästi jäädyttää teloitukset. Väkivaltarikoksista tuomitut mielenosoittajat pitäisi tuomita reiluissa ja puolueettomissa oikeudenkäynneissä ilman turvautumista kuolemantuomioon”, Luther vetoaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia