Raportti: Egypti teloittaa terroriepäiltyjä ”ampumavälikohtauksissa” – Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii asekaupan lopettamista maan kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Egypti teloittaa terroriepäiltyjä ”ampumavälikohtauksissa” – Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii asekaupan lopettamista maan kanssa

Egyptin turvallisuusviranomaiset ovat tappaneet viime vuosina satoja ihmisiä epämääräisissä olosuhteissa. Ihmisoikeusjärjestö HRW:n raportin mukaan monissa tapauksissa on kyse pidätettyjen laittomista teloituksista.

Pilvenpiirtäjä veden ääressä auringonlaskun aikaan.

HRW vaatii asekaupan lopettamista Egyptin kanssa. Kuvassa Cairo Tower -torni Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Kuva: orientalizing / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Egyptin sisäministeriön poliisi ja kansallinen turvallisuusviranomainen ovat tappaneet viime vuosina ilmeisesti kymmeniä terroristeiksi väitettyjä ihmisiä laittomissa teloituksissa, joita viranomaiset itse kutsuvat ”ampumavälikohtauksiksi”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan sisäministeriö on kertonut ainakin 755 ihmisen kuolemasta vastaavanlaisissa tapauksissa tammikuun 2015 ja joulukuun 2020 välillä. Tapauksia ei ole tutkittu ainakaan tosissaan, useimpia tapettuja ei ole nimetty ja ministeriön lausunnoissa on annettu vain vähän tietoa niistä. Lausunnoissa väitetään, että terroristit ovat avanneet tulen ensin.

Tiedon puutteen takia kattavaa analyysiä teloituksista ei voida tehdä, mutta on tapauksia, joissa aseellisiksi militanteiksi väitetyt uhrit eivät ole muodostaneet turvallisuusjoukoille välitöntä uhkaa ja monissa tapauksissa he olivat olleet jo valmiiksi kiinni otettuina, HRW sanoo.

Järjestö tutki 14 kuolleen tapaukset ja haastatteli muun muassa näiden sukulaisia ja ystäviä. Uhrit oli otettu kiinni jo ennen tappoa. Joidenkin ruumiissa oli väkivallan merkkejä ja joidenkin kädet oli sidottu selän taakse. Perheillä oli vaikeuksia saada läheistensä ruumiita takaisin hautausta varten.

Vain yhdessä tapauksessa sukulainen arveli, että uhri on ollut mukana aseellisessa toiminnassa. Monet eivät olleet edes poliittisesti aktiivisia.

Sisäministeriön lausuntojen mukaan monet tapetuista ovat olleet Muslimiveljeskunnan jäseniä. Ryhmää on vainottu erityisesti siitä asti, kun sitä edustanut presidentti Mohamed Mursi syöstiin vallasta kesällä 2013 ja valtaan nousi sotilasvallankaappauksen turvin nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi.

Al-Sisin aikana Egyptin demokratia- ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt. Laittomat teloitukset ovat yleistyneet sen jälkeen, kun al-Sisi vaati sanoi kesäkuussa 2015, että normaalit oikeusistuimet ja lait eivät riitä väkivaltaisten ryhmien taltuttamiseen. Hän vaati ”nopeaa oikeutta”.

Egypti on yksi maailman suurimmista aseiden tuojista. Se on ostanut aseita muun muassa Yhdysvalloilta, Venäjältä, Ranskalta, Saksalta ja Isolta-Britannialta.
HRW:n mukaan asekauppa maan kanssa pitäisi nyt lopettaa.

”Egyptin turvallisuusjoukot ovat jo vuosien ajan suorittaneet teloituksia väittäen, että miehet on tapettu ampumavälikohtauksissa. On korkea aika, että maat, jotka toimittavat aseita ja turvallisuusapua Egyptille, pysäyttävät tällaisen avun ja etäännyttävät itsensä Egyptin järkyttävistä väärinkäytöksistä”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Joe Stork tiedotteessa.

Järjestö vaatii myös pakotteita sekä riippumattoman YK-tutkimusmekanismin perustamista Egyptin ihmisoikeustilanteen seuraamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia