Ekonomistit vaativat ympäristöystävällistä koronaelvytystä – Parempi vaihtoehto myös talouden kannalta
Valtiot pohtivat parhaillaan, miten saada taloudet jaloilleen koronakriisin jälkeen. Oxfordin yliopiston raportin mukaan esimerkiksi uusiutuvaan energiaan investoiminen on taloudellisesti tehokkaampaa kuin fossiilisiin satsaaminen.
Ekonomistit kehottavat suuntaamaan koronaviruksen jälkeisiä elvytystoimia uusiutuvaan energiaan. Kuva Kaliforniasta. Kuva: Jay Huang / CC BY 2.0.
Valtioiden pitää elvyttää taloutensa koronaviruksen jäljiltä vihreästi, sillä se on paras ratkaisu myös talouden ja työpaikkojen kannalta, sanovat johtavat taloustieteilijät tuoreessa tutkimuksessa.
”Koronaviruksen aikaansaamat päästövähennykset voivat olla lyhytaikaisia. Tämä raportti kuitenkin osoittaa, että voimme uudistua paremmin ja säilyttää monet viimeaikaiset parannukset, kuten puhtaamman ilman, toipuvan luonnon ja pienemmät kasvihuonekaasupäästöt”, sanoo Oxfordin yliopiston professori Cameron Hepburn tiedotteessa.
Mukana tutkimuksessa olivat myös esimerkiksi talouden nobelisti Joseph Stiglitz sekä ilmastoekonomisti Nicholas Stern. Tutkimus on määrä julkaista Oxford Review of Economic Policy -lehdessä.
Tutkimuksessa luetteloidaan yli 700 globaalin finanssikriisin jälkeen tehtyä elvytyspakettia ja jaotellaan ne arkkityypeiksi. 231 asiantuntijalle tehtiin kysely, jossa he arvioivat erityyppisten elvytysvaihtoehtojen taloudellista ja ilmastollista vaikutuspotentiaalia. Keskimäärin vastaajat näkivät vihreät hankkeet parempana vaihtoehtona myös talouden kannalta.
Tutkimuksen mukaan vihreät elvytyshankkeet luovat enemmän työpaikkoja, tuottavat lyhyellä aikavälillä enemmän rahaa ja johtavat pitkällä aikavälillä kustannusten säästämiseen verrattuna perinteiseen elvytykseen. Esimerkiksi investoinnit uusiutuvaan energiaan luovat lyhyellä aikavälillä enemmän työpaikkoja kuin fossiilisiin polttoaineisiin investoiminen. Työpaikkoja tulee investoitua euroa kohti kaksi kertaa enemmän.
Kriisin jälkeinen aika tarjoaa mahdollisuuden tukea myös esimerkiksi asumisen energiatehokkuutta sekä nopeampaa verkkoa etätyön mahdollistamiseksi, raportissa kerrotaan.
Sen sijaan esimerkiksi lentoyhtiöiden pelastamista ilman ehtoja pidettiin sekä ilmaston että talouden kannalta huonoina ratkaisuina.
Monissa maissa käydään parhaillaan keskusteluja siitä, miten saada taloudet takaisin jaloilleen koronaviruskriisin jälkeen. Suomessa esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto on vaatinut, että koronaelvytyksessä lisätään investointeja uusiutuvaan energiaan, kestävään liikkumiseen, energiatehokkaaseen asumiseen sekä virkistys- ja luonnonsuojelualueisiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia