Elinajanodote noussut huimasti 2000-luvulla
Eniten lisävuosia ovat saaneet afrikkalaiset muun muassa parantuneen hiv-hoidon ansiosta.
Maapallon väestön keskimääräinen elinikä on noussut 2000-luvulla peräti viisi vuotta, mikä on nopeinta sitten 1960-luvun. Eri maiden välillä ja sisällä on kuitenkin valtavaa epätasa-arvoa, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).
Järjestön tuoreiden tilastojen mukaan eniten elinajanodote on noussut Afrikassa, 9,4 vuotta. Keskimäärin afrikkalaiset elävät nyt 60-vuotiaiksi. Syy hyvään kehitykseen on WHO:n mukaan lapsikuolleisuuden väheneminen, edistyminen malarian ehkäisyssä sekä parempi hiv-lääkkeiden saanti. Vielä 1990-luvulla aids pudotti Afrikan elinajanodotetta.
WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan paras tapa tukea elinajanodotteen nousua onkin universaali perusterveydenhuolto.
Maailman keskimääräinen elinikä on WHO:n tilastojen mukaan nyt 71,4 vuotta, mutta käytännössä elinajanodote riippuu raportin mukaan pitkälti siitä, minne sattuu syntymään. Esimerkiksi 29 rikkaassa maassa elinajanodote on 80 vuotta tai enemmän, 22:ssa Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa taas vain alle 60.
Pisimpään elävät japanilaiset naiset ja sveitsiläiset miehet, lyhin elinikä taas on Sierra Leonessa: 50,8 vuotta naisilla ja 49,3 vuotta miehillä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia