Uutiset Etelä-Sudanin konflikti
Etelä-Sudan halutaan asevientikieltoon
Rauhansopimus tehtiin elokuussa, mutta uusi hallitus ei ole vieläkään kasassa. Väkivalta on jatkunut.
YK-paneelin mukaan Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet pitäisi julistaa asevientikieltoon maan yli kaksi vuotta kestäneen sisällissodan vuoksi.
Uutistoimisto Reutersin käsiinsä saaman luottamuksellisen raportin mukaan sekä presidentti Salva Kiir että tämän kanssa joulukuussa 2013 riitaantunut varapresidentti Riek Machar ovat vastuussa joukkojensa tekemistä julmuuksista, kuten siviilien tappamisesta.
Sodanaikaisiin rikkomuksiin kuuluu raportin mukaan myös kidutusta, seksuaalista väkivaltaa, pidätyksiä, sieppauksia, lasten rekrytointia aseistettuihin ryhmiin sekä ryöstelyä.
Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja jonka vuoksi noin 2,3 miljoonaa ihmistä on paennut. Osapuolet solmivat rauhansopimuksen elokuussa, mutta väkivalta on yhä jatkunut. Viime viikolla ohitettiin määräaika, johon mennessä osapuolten olisi pitänyt perusta väliaikainen yhteishallitus.
Reutersin mukaan turvallisuusneuvosto on halunnut panna Etelä-Sudanin asekieltoon jo pitkään, mutta veto-oikeuden omaava Venäjä sekä turvallisuusneuvoston jäsenmaa Angola ovat vastustaneet sitä.
Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut asevientikieltoa, ja se toisti vaatimuksensa tällä viikolla. Sen mukaan Etelä-Sudaniin tulee aseita muun muassa Ukrainasta ja Ugandasta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia