Uutiset Thaimaan ihmisoikeustilanne
EU poisti tuontikieltovaroituksen Thaimaan kalastusteollisuudelta – Laitonta kalastusta kitketty, työolot yhä ongelma
EU piti lähes neljä vuotta Thaimaata varoituslistalla, joka uhkasi johtaa kalantuonnin kieltoon. Nyt maa on unionin mukaan edistynyt tarpeeksi laittoman kalastuksen kitkemisessä. Pakkotyö ja ihmiskauppa ovat kuitenkin kalastussektorilla yhä isoja ongelmia.
Thaimaan kalastusteollisuus on tärkeä työllistäjä. Kuva: Teseum / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.
EU on poistanut Thaimaalta niin sanotun keltaisen kortin, jolla se uhkasi Thaimaata kalantuontikiellolla, mikäli se ei puutu laittomaan kalastukseen. Kortti annettiin Thaimaalle vuonna 2015.
Sen jälkeen maa on tehnyt yhteistyötä EU:n kanssa tilanteen parantamiseksi, kertoi Euroopan komissio tiedotteessaan eilen.
”Laittoman kalastuksen vastainen taistelu on EU:lle painopiste. Olen innoissani siitä, että nyt meillä on uusi sitoutunut kumppani tässä taistelussa”, sanoo EU:n ympäristö-, meri- ja kalastusasioiden komissaari Karmenu Vella.
Thaimaa on maailman kolmanneksi suurin kalatuotteiden viejä, ja noin 10 prosenttia sen tuotannosta kuljetetaan EU:n alueelle, joka on maailman suurin kalantuoja. EU:lla on kuitenkin laittoman kalastuksen torjuntajärjestelmä, jonka puitteissa se antoi Thaimaalle vuonna 2015 niin sanotun keltaisen kortin laittomaan kalastukseen liittyvien ongelmien takia. Mikäli Thaimaa ei olisi parantanut tilannetta, kalantuonti olisi saatettu kieltää kokonaan.
Nyt Thaimaa saa vihreän kortin, sillä komission mukaan Thaimaa on viime vuosina korjannut lakejaan kansainvälisten lakien mukaiseksi ja valvoo aluksiaan paremmin esimerkiksi tekemällä satamatarkastuksia.
Komissio antaa lausunnossaan tunnustusta myös Thaimaan yrityksille kitkeä kalastussektorin ihmiskauppaa ja parantaa työolosuhteita. Thaimaa ratifioi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kalastusteollisuuden työntekijöitä suojelevan sopimuksen viime vuonna.
Thaimaan kalastusteollisuudessa työskentelee satojatuhansia siirtolaisia. Kansalaisjärjestöt ja mediat ovat viime vuosina kertoneet heidän vaarallisista työolosuhteistaan, jota merellä eristyksissä työskenteleminen pahentaa. Sektorilla on havaittu jopa pakkotyötä.
Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi viime vuonna, että vaikka maan hallitus on sitoutunut uudistuksiin, pakkotyö ja muut oikeuksien loukkaukset ovat yhä yleisiä Thaimaan kalastusaluksilla. Siirtotyöläisiä kaupataan, heitä estetään vaihtamasta työnantajaa, heille maksetaan alle minimipalkan eikä aina ajallaan. Myös ILO varoitti keväällä ihmiskaupan riskistä kalastussektorilla.
Brittiläinen kansalaisjärjestö Environmental Justice Foundation varoittikin EU:n eilisen päätöksen jälkeen, että Thaimaan toiminnassa on yhä puutteita.
”Ilman EU:n sanktioiden uhkaa tarvitaan vahvaa poliittista tahtoa, jotta voidaan syventää myönteistä kehitystä ja varmistaa sen pitkäaikainen menestyminen”, järjestö sanoi lausunnossaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia